Ζήσης Ψάλλας

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι πολλά άτομα με παχυσαρκία στις ΗΠΑ εμπίπτουν στο πρότυπο απώλειας και επαναφοράς του βάρους. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτό το πρότυπο, που ονομάζεται “cycling weight” ή “yo-yo dieting”, έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τη ρύθμιση των ορμονών και τη σύνθεση του λίπους σώματος μετά από πολλαπλά επεισόδια “ανακύκλωσης” του βάρους.

Οι ερευνητές μελέτησαν αρουραίους που εκτέθηκαν σε τέσσερις κύκλους απώλειας βάρους που περιορίστηκε από θερμίδες, ακολουθούμενοι από την επαναφορά του βάρους μέσω της απεριόριστης πρόσβασης στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Οι “ανακυκλωτές” βάρους συγκρίθηκαν με μία ομάδα ελέγχου αρουραίων που είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε τροφή για ολόκληρη τη δοκιμαστική περίοδο.

Μέχρι το πέρας της διετούς δοκιμής, η ομάδα ελέγχου είχε αποκτήσει σημαντικό βάρος. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου επαναφοράς, οι αρουραίοι στην ομάδα του “κυκλικού” βάρους πρόσθεσαν περισσότερο βάρος από ό, τι είχαν χάσει. Ωστόσο, από τον τρίτο κύκλο της απώλειας και επανάκτησης βάρους, αυτοί οι αρουραίοι ζύγιζαν πολύ λιγότερο από τους αρουραίους της άλλης ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον πρώτο κύκλο, οι αρουραίοι έτρωγαν λιγότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάκτησης βάρους και είχαν χαμηλότερη σωματική μάζα λίπους και επίπεδα ινσουλίνης. Επιπλέον, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης που ελέγχουν την πείνα, την όρεξη και τη ρύθμιση του βάρους, γεγονός που υποδηλώνει τη σταθερότητα των ορμονικών επιπέδων ακόμα και σε περιόδους αλλαγής του βάρους, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

«Η βελτίωση της λιπώδους μάζας καθώς και η βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη που παρατηρήθηκε στους αρουραίους μας που είχαν υποβληθεί σε σκαμπανεβάσματα βάρους συνεπάγεται μεταβολικά οφέλη κατά τις περιόδους του θερμιδικού περιορισμού», έγραψαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις επιπτώσεις στην υγεία από τις αλλαγές του βάρους, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον υπάρχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης