Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει σε παχύσαρκους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο -πρόδρομο του διαβήτη- όταν κάνουμε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά δεν χάνουμε κιλά. Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο μετά μια διατροφή τεσσάρων εβδομάδων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 16 άντρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο, μια άθροιση παραγόντων που θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συνθήκες που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από τη μέση και χαμηλή «καλή» χοληστερόλη HDL ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων έχουν το σύνδρομο, σύμφωνα με την American Heart Association.

Αφού ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες – πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες – είδαν το μεταβολικό σύνδρομο να αντιστρέφεται, παρόλο που τράφηκαν με δίαιτες που περιέλαβαν σκόπιμα αρκετές θερμίδες ώστε να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη κατανάλωσε επί ένα μήνα ελεγχόμενες δίαιτες – υψηλής, μέτριας και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες- με διάλειμμα δύο εβδομάδων μεταξύ τους. Η σειρά με την οποία οι συμμετέχοντες έτρωγαν τις δίαιτες ήταν τυχαία. Η ερευνητική ομάδα εξασφάλισε ότι οι συμμετέχοντες δεν θα χάσουν βάρος παρέχοντάς τους προπαρασκευασμένα γεύματα που περιέχουν ποσότητα θερμίδων ίση με την ενεργειακή τους δαπάνη.

Μετά την κατανάλωση της δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι συμμετέχοντες είχαν μια ποικιλία από σημαντικά βελτιωμένα μέτρα υγείας, ιδιαίτερα χαμηλότερα τριγλυκερίδια και βελτιωμένη χοληστερόλη. Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιείχε 2,5 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το κορεσμένο λίπος ήταν μειωμένο στην κυκλοφορία του αίματος και συσχετίστηκε με μεγαλύτερα σωματίδια LDL χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης