Ζήσης Ψάλλας

Η αθηροσκλήρωση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα – οι αρτηρίες γίνονται παχύτερες και πιο δύσκαμπτες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDLs) στο αίμα είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση. Και μια παραλλαγή των LDLs, που ονομάζονται οξειδωμένες LDLs, μπορεί να συνεισφέρει στις αρτηριακές πλάκες.

Οι αλλαγές σε επίπεδο  κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση

Η Manuela Ayee, η οποία συνεργάστηκε με την Irena Levitan στο Πανεπιστήμιο του Illinois, έκαναν μια έρευνα γύρω από αυτό το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χοληστερόλη είναι ένα βασικό λίπος που τα κύτταρα πρέπει να βάλλουν στις μεμβράνες τους και να παράγουν στεροειδείς ορμόνες. Όταν μεταφέρεται μέσω του σώματός μας, χρειάζονται οι λιποπρωτεΐνες. Οι LDL μεταφέρουν τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα και οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) επιστρέφουν τη χοληστερόλη στο ήπαρ.

Η LDL πιστεύεται εδώ και καιρό ότι είναι η αιτία της αθηροσκλήρωσης, αλλά πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οξειδωμένη LDL είναι επίσης βασικός παράγοντας.

H οξείδωση της χοληστερόλης

Οι Ayee και Levitan ήθελαν να μάθουν περισσότερα για αυτό το πρόβλημα. Έθρεψαν ποντίκια είτε με μια φυσιολογική ισορροπημένη διατροφή είτε με τη «δυτική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» που αναπτύχθηκε για να αντικατοπτρίζει τα επίπεδα των λιπαρών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που συνήθως απαντώνται σε ένα μενού γρήγορου φαγητού.

Τα ποντίκια που κατανάλωσαν την τελευταία δίαιτα δημιούργησαν γρήγορα σκληρότερες αρτηρίες, οι οποίες εμφανίστηκαν κάτω από το στρώμα των ενδοθηλιακών κυττάρων που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Μετρήθηκαν τα επίπεδα των LDL και των οξειδωμένων LDL σε αυτούς τους ποντικούς. Έτσι εφαρμόστηκαν οι ίδιες συγκεντρώσεις σε ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα σε καλλιέργειες, και έπειτα έγιναν ακριβείς μετρήσεις για τα κύτταρα.

«Προς έκπληξή μας, μια πολύ μικρή ποσότητα οξειδωμένης LDL αλλάζει δραματικά τη δομή της κυτταρικής μεμβράνης προς το χειρότερο», δήλωσε η Ayee.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι μεταβολές των επιπέδων λιπιδίων του αίματος λόγω της διατροφής μπορούν να διαταράξουν ουσιαστικά την ακεραιότητα του στρώματος των ενδοθηλιακών κυττάρων.

«Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο  κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση», κατέληξε η Ayee.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης