Ζήσης Ψάλλας

Η κουρκουμίνη θεωρείται ότι μπορεί να ωφελεί τον εγκέφαλο και ότι να κάνει καλό σε διάφορες παθήσεις αλλά δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA), το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Texas A&M έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να παραδοθεί πιο αποτελεσματικά στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω μικροσκοπικών νανοσωματιδίων.

Ο Sanjay Garg, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο UniSA, και ο συνάδελφός του Δρ. Ankit Parikh αποτελούν μέρος μιας διεθνούς ομάδας που έχει αναπτύξει μια νανοσύνθεση η οποία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 117%.

Οι ερευνητές έδειξαν σε πειράματα σε ζώα ότι τα νανοσωματίδια που περιέχουν κουρκουμίνη όχι μόνο αποτρέπουν τη γνωστική αλλοίωση αλλά και αντιστρέφουν τις βλάβες. Αυτό το εύρημα ανοίγει το δρόμο για κλινικές δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Xin-Fu Zhou, νευροεπιστήμονας του UniSA, λέει ότι η νέα σύνθεση προσφέρει μια πιθανή λύση για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“] κουρκουμίνη είναι μια ένωση που καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, δύο βασικούς παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των αμυλοειδών πλακών, των μικρών θραυσμάτων πρωτεΐνης που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ], είπε ο Zhou.

Η ίδια μέθοδος παράδοσης δοκιμάζεται τώρα για να δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Για τη θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων (προκαλείται κυρίως από τον ιό HSV-2) χρειάζεστε μια μορφή κουρκουμίνης που να απορροφάται καλύτερα, γι’ αυτό πρέπει να ενθυλακωθεί σε μια νανοσυστατική σύνθεση, ανέφερε ο Garg.

Η κουρκουμίνη μπορεί να σταματήσει τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά πιο ευάλωτες στον έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις στο γυναικείο γεννητικό σύστημα βλάπτουν τον βλεννογόνο. Η κουρκουμίνη θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των γεννητικών οργάνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης