Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία  βρήκαν ότι η αυξητική ορμόνη (GH) η οποία διεγείρει την ωρίμανση των μυών και τη γραμμική ανάπτυξη των οστών, καθώς και τη συντήρηση των ιστών καθόλη τη διάρκεια της ζωής, εμποδίζει το σώμα χάσει βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποδοχείς της GH βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στους μυς και τους ιστούς, στο ήπαρ και στα όργανα που εμπλέκονται άμεσα στον μεταβολισμό της ανάπτυξης, αλλά διαπιστώθηκε ότι και ο εγκέφαλος είναι γεμάτος με υποδοχείς της GH.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η GH του εγκεφάλου δεν εμπλέκεται μόνο στον μεταβολισμό της ανάπτυξης, αλλά επηρεάζει τις μεταβολικές αντιδράσεις που διατηρούν την ενέργεια όταν είμαστε πεινασμένοι ή σε δίαιτα. 

«Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρηθεί το βάρος που επιτυγχάνεται μετά τις θυσίες μιας επιτυχημένης διατροφής και γιατί είναι τόσο εύκολο να ξανακερδίσουμε το χαμένο βάρος. Η λεπτίνη μέχρι τώρα θεωρείται η κύρια ορμόνη που δρα για τη διατήρηση της ενέργειας όταν είμαστε πεινασμένοι», δήλωσε ο Donato.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα είναι γνωστό ότι μειώνονται σε απάντηση στην απώλεια βάρους, αλλά αυτή η γνώση δεν έχει οδηγήσει ποτέ στη δημιουργία μιας επιτυχημένης διατροφής ή θεραπείας με λεπτίνη που θα μπορούσε να επιτρέψει στα άτομα να χάσουν βάρος και να μην τα επανακτήσουν αργότερα.

Η διαδικασία απώλειας βάρους περιλαμβάνει προφανώς αρκετές μεταβολικές διεργασίες και αρκετές ορμόνες εκτός από τη λεπτίνη. Σε απάντηση στην απώλεια βάρους, η GH δρα στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με τη λεπτίνη. Ωστόσο, ενώ τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν, το αντίθετο συμβαίνει με την GH. Η απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κυκλοφορίας του αίματος της GH, βρήκαν οι επιστήμονες.

Οι υποδοχείς τη GH στον εγκέφαλο βρίσκονται στον υποθάλαμο, το υψηλότερο κέντρο του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υποδοχείς της GH στον υποθάλαμο ενεργοποιούν έναν μικρό πληθυσμό νευρώνων που ονομάζεται AgRP (agouti-related protein). Οι νευρώνες AgRP αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν το μεταβολισμό.

«Ανακαλύψαμε ότι η απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση των επιπέδων της GH στο υποθάλαμο, κάτι που ενεργοποιεί τους νευρώνες AgRP, καθιστώντας την απώλεια βάρους πιο δύσκολη και εντείνοντας την αίσθηση της πείνας. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια λειτουργία που εκτελεί η λεπτίνη», δήλωσε ο Donato.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης