Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το University of Liverpool ανέλυσαν την πρόσληψη αλατιού του πληθυσμού στην Αγγλία σε 13 χρόνια για να συγκρίνουν την επίδραση των αλλαγών των κανονισμών σχετικά με το πόσο οι κατασκευαστές αλατιού μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα διαπίστωσε ότι από τη στιγμή που οι κανονισμοί για τη βιομηχανία χαλάρωσαν το 2011, η εθνική μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει επιβραδυνθεί. Πριν από το 2011, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού μειωνόταν ετησίως κατά 0,2 γρ. για τους άνδρες και 0,12 γρ. για τις γυναίκες. Ωστόσο, μετά το 2011, όταν οι κανονισμοί χαλάρωσαν, οι μειώσεις επιβραδύνθηκαν σε 0,11 γρ. για τους άνδρες και 0,07 γρ. για τις γυναίκες.

Μεταξύ 2003-2010, η ανεξάρτητη Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) παρακολουθούσε στενά την περιεκτικότητα σε αλάτι και συμφώνησε σχετικά με τους στόχους για τη μείωση του αλατιού με τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, η FSA ζήτησε από όλους τους κατασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού σε 85 κατηγορίες κατά 10-20%. Αυτό συνοδεύτηκε από εκστρατείες δημόσιας υγείας σχετικά με τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης αλατιού, καθώς και με πιέσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες απειλούσαν περαιτέρω ρυθμίσεις. Αυτή η πολιτική έχει διαμορφωθεί από τότε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, το 2011 η πολιτική αυτή αντικαταστάθηκε από τη Σύμβαση για την Υπευθυνότητα της Δημόσιας Υγείας. Η βιομηχανία τροφίμων έθεσε τους δικούς της στόχους ως μέρος εθελοντικών υποσχέσεων και της ζητήθηκε να αναφέρουν την πρόοδό τους στο Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το νεότερο σύστημα δεν διέθετε ισχυρό και ανεξάρτητο στόχο, παρακολούθηση και επιβολή, υποστηρίζει ο Δρ. Anthony Laverty,  από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial και κύριος συγγραφέας της μελέτης..

Η ομάδα εκτίμησε τις περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του στομάχου που σχετίζονται με την επιβράδυνση των μειώσεων της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού, στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής το 2011 έως το 2017. Βρήκε ότι επιπλέον 9.900 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου και 1.500 κρούσματα καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποδοθούν στην αλλαγή πολιτικής.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο υπολογιστών, η ομάδα εκτίμησε τις μελλοντικές περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του στομάχου εάν η μείωση στην πρόσληψη αλατιού συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό και όχι με τον προηγούμενο. Εκτίμησε επιπλέον 26.000 καρδιαγγειακές παθήσεις και 3.800 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου μεταξύ 2019 και 2025. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης