Ζήσης Ψάλλας

Χρειαζόμαστε τη βιταμίνη D για να καταπολεμάμε τις λοιμώξεις. Η ειρωνεία είναι ότι τον χειμώνα, όταν οι άνθρωποι χρειάζονται τη βιταμίνη D, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν επαρκή ποσότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει υποδοχείς της βιταμίνης D που καθορίζουν ποια κύτταρα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Η βιταμίνη D δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα για να βελτιώσει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να μειώνει τη φλεγμονή.

Οι άνθρωποι που βιώνουν τις μεγαλύτερες εποχικές ανεπάρκειες είναι αυτοί που ζουν στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου τον χειμώνα υπάρχει πολύ χαμηλό φως της ημέρας. Αλλά εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι άνθρωποι σκουρόχρωμου χρώματος που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επειδή το πιο σκούρο δέρμα εμποδίζει τις ακτίνες UVB να παράγουν βιταμίνη D.

Έτσι, τον χειμώνα, εκτός από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη D από τρόφιμα και / ή συμπληρώματα για να παίρνουν τουλάχιστον 600 IU ημερησίως. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά οι γιατροί πίστευαν ότι η βιταμίνη D ήταν σημαντική μόνο για την υγεία των οστών. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε ότι τα ανοσοκύτταρα είχαν υποδοχείς για τη βιταμίνη D. Πιο πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τα υψηλότερα επίπεδα μειώνουν την ευαισθησία στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τη νόσο του Crohn, στις λοιμώξεις του εντέρου και των πνευμόνων σε ζώα και ανθρώπους.

Η βιταμίνη D αυξάνει τον αριθμό και την ποικιλία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, κάτι που μειώνει τη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα.

Στις ΗΠΑ, τα Ινστιτούτα Ιατρικής συστήνουν 600-800 IU ημερησίως για τους ενήλικες, ενώ η Ενδοκρινολογική Εταιρεία δηλώνει ότι η βέλτιστη κατάσταση για τη βιταμίνη D μπορεί να απαιτεί 1500-2.000 IU ανά ημέρα. 

Ωστόσο, όπως και πολλά πράγματα, η υπερβολική βιταμίνη D μπορεί να είναι επιβλαβής. Οι εμπειρογνώμονες που καθορίζουν την εθνική πρόσληψη βιταμίνης D στις ΗΠΑ συνιστούν ότι τα ενήλικα άτομα δεν πρέπει να παίρνουν πάνω από 4.000 IU ημερησίως βιταμίνη D, ώστε να αποφύγουν τις τοξικές παρενέργειες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης