Θάνος Ξυδόπουλος

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Το γεγονός ότι δεν έχει θερμίδες και ότι είναι γεμάτο φλαβονοειδή το καθιστά ένα από τις πιο υγιεινές επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού, μαζί με μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί να βελτιώσει κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου, να αποτρέψει ορισμένους καρκίνους, να ενισχύσει το προφίλ της χοληστερόλης και βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Μπορεί ακόμη και να μειώσει την κακή αναπνοή.

Το 2018, μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι το τσάι φαίνεται να επιβραδύνει τη φυσική μείωση της HDL-χοληστερόλης καθώς μεγαλώνει ένα άτομο, κάτι που μπορεί να βοηθά την καρδιά. Αυτά τα ευρήματα συνδυάζονται με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι το τσάι μειώνει την LDL-χοληστερόλη, γνωστή ως κακή χοληστερόλη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι τα πιο δημοφιλή είδη, αντιπροσωπεύοντας το 99% του τσαγιού που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τα δύο είδη έχουν καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές. Το μαύρο τσάι, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερη καφεΐνη, ενώ το πράσινο τσάι έχει ελαφρώς καλύτερο αντιοξειδωτικό προφίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόσο ζεστό πίνετε το τσάι είναι ζήτημα ατομικής προτίμησης αλλά η δροσερή εκδοχή του μπορεί να αποδειχθεί πιο υγιεινή επιλογή. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού -στους 60 βαθμούς Κελσίου και άνω- συσχετίζεται με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου ή και του στομάχου.

Αν και οι ειδικοί λένε ότι το τσάι είναι ένα ασφαλές αφέψημα, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες εάν ένα άτομο καταναλώνει πάρα πολύ. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου, επειδή το τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες, οι οποίες μπορούν να δεσμεύσουν τον σίδηρο και να εμποδίσουν να απορροφηθεί στο πεπτικό σύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης