Ζήσης Ψάλλας

Όταν κάνετε δίαιτα, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η απώλεια βάρους συνήθως επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) ακριβώς επειδή έχετε χάσει βάρος. Αυτός ο χαμηλότερος μεταβολισμός συμβαίνει επειδή απαιτούνται λιγότερες θερμίδες για τη διατήρηση και την κίνηση ενός ελαφρύτερου σώματος.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απώλεια βάρους γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη είναι ότι η απώλεια βάρους συνοδεύεται από αύξηση της όρεξης. Μια ορμόνη που λέγεται λεπτίνη ενημερώνει τον εγκέφαλό μας πόσο λίπος είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας. Όταν έχουμε περισσότερο λίπος αποθηκευμένο, η λεπτίνη μειώνει την όρεξή μας. Και όταν χάνουμε σωματικό λίπος, η λεπτίνη αυξάνει την όρεξή μας.

Οι αλλαγές στις θερμίδες που δαπανά το σώμα και η επίδραση της αποθήκευσης σωματικού λίπους στην όρεξη σταθεροποιούν το σωματικό βάρος σε κάποιο σημείο μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς αυτόν τον έλεγχο, τα σήματα από το στομάχι μας αφήνουν ευάλωτους στην υπερκατανάλωση. Αυτό συμβαίνει επειδή το στομάχι μας πάντα έχει την ικανότητα να φιλοξενεί περισσότερες θερμίδες από όσες ξοδεύουμε. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως όταν οι συμμετέχοντες σερβίρονταν πίτσα για μεσημεριανό γεύμα μέχρι να νιώσουν «άνετα γεμάτοι», έτρωγαν 1.580 θερμίδες. Όταν τους ζητήθηκε να φάνε όσο περισσότερο μπορούσαν, έτρωγαν το διπλάσιο ποσό σε ένα μόνο γεύμα. Αυτό δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε πέρα ​​από το επίπεδο της άνετης πληρότητας.

Η αίσθηση της πληρότητας καθορίζεται εν μέρει από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, νερό και πρωτεΐνες του γεύματος και εν μέρει από τη συνολική ποσότητα. Για παράδειγμα, εάν το γεύμα περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, είναι πιο “πλήρες”, γι ‘αυτό είναι πιο δύσκολο να καταναλώσετε πάρα πολλές θερμίδες από τα υπερβολικά ογκώδη τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Από τα αρτοποιήματα όμως, τις σοκολάτες, τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καταφέρετε μια χαρά.

Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση λιγότερων ποσοτήτων μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση και τον περιορισμό και να αντισταθούμε στην επιθυμία μας να φάμε νόστιμα, υψηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης τρόφιμα. Με την πάροδο του χρόνου το κίνητρό μας να διατηρήσουμε τον περιορισμό της διατροφής και να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα μπορεί να εξασθενήσει. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που τα τελευταία πέντε κιλά είναι πιο δύσκολο να τα χάσετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης