Ζήσης Ψάλλας

Τα βακτήρια στα έντερά μας, συλλογικά γνωστά ως εντερικό μικροβίωμα, ζουν καταναλώνοντας φυτικές ίνες και ουσίες που προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φυτικές ίνες είναι ένας όρος ομπρέλα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μορίων με βάση τη ζάχαρη (πολυσακχαρίτες) αλλά δεν απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Δεν είναι σαφές πώς τα επι μέρους φυτικά πολυσακχαρίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη των διαφορετικών ειδών βακτηρίων του εντέρου.

Οι συντάκτες μια μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Cell, εξέθρεψαν ποντίκια σε στείρες συνθήκες και στη συνέχεια τους έδωσαν 20 διαφορετικά είδη ανθρώπινων βακτηρίων του εντέρου. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα βακτήρια προτιμούν διαφορετικά συμπληρώματα φυτικών ινών και όταν είναι διαθέσιμη η αγαπημένη τους τροφή, αυξάνονταν η παρουσία τους στο έντερο.

Για παράδειγμα, τα ποντίκια που έφαγαν πολλές φυτικές ίνες μπιζελιού είχαν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό βακτηρίων που ονομάζονται Bacteroides thetaiotaomicron, στο τέλος του πειράματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μάθουν οι ερευνητές ποια μόρια πολυσακχαριτών αύξησαν τον αριθμό συγκεκριμένων μικροβίων έκαναν επιπρόσθετα πειράματα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το μικροβίωμα στο σύνολό του αλλά και τα μεμονωμένα βακτηριακά είδη, είπαν οι ερευνητές.

Για να καταλάβουν οι ερευνητές ποια βακτήρια μεταβολίζουν κάθε τύπο φυτικών ινών και πώς η παρουσία άλλων βακτηρίων επηρεάζει τις επιλογές τους, χρησιμοποίησαν μαγνητικές χάντρες επικαλυμμένες με μόρια φθορίζουσας φυτικής ίνας.

Διαπιστώθηκε ότι τα βακτήρια προσαρμόζονται στις αλλαγές των συνθηκών. Ορισμένα είδη μπορούσαν να προσαρμοστούν στην παρουσία άλλων που προτιμούσαν την ίδια φυτική ίνα, αλλάζοντας την πηγή της τροφής τους. Άλλα μικρόβια επέμεναν να θέλουν τα αγαπημένα τους γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα στελέχη μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές της διατροφή μας.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η απλή παροχή ενός συγκεκριμένου τύπου φυτικών ινών δεν αποτελεί εγγύηση ότι τα βακτήρια θα τις καταναλώσουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε μια φυτική διατροφή με ποικιλία.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης