Θάνος Ξυδόπουλος

Yπάρχουν σημαντικές διατροφικές οδηγίες για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, προκειμένου να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού (COVID-19).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκοπείου, μιλώντας στο zougla.gr, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές στο τι να τρώμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τον ιό.

Συγκεκριμένα, ο κλινικός διατροφολόγος μάς αναφέρει τα εξής :

-Φροντίζουμε τη διατροφή μας τρώγοντας υγιεινά. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία εκτός των άλλων εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες θα θωρακίσουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τρώμε περισσότερο ψάρι και καρύδια. Τα άφθονα ω-3 λιπαρά που διαθέτουν θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

-Καταναλώνουμε άφθονες ελιές, ελαιόλαδο και αβοκάντο, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά παρουσιάζουν ελαφρώς διαφορετικό μηχανισμό δράσης από εκείνον των ω-3, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα ως προς την προστασία που παρέχουν στον περιορισμό της φλεγμονής και στη βελτίωση της ανοσοποιητικής μας ικανότητας.

-Καταναλώνουμε θαλασσινά και άφθονους ξηρούς καρπούς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που διαθέτουν σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ιδιαίτερα μία έντονη ενδογενή αντιοξειδωτική προστασία.

-Προστατεύουμε τη γαστρεντερική μας υγεία (μην ξεχνάμε ότι το έντερο είναι ο δεύτερος «εγκέφαλος»), μέσω της κατανάλωσης προβιοτικών ουσιών που προέρχονται από το γιαούρτι και το κεφίρ. Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

-Καταναλώνουμε σκόρδο και κρεμμύδι, τα οποία είναι γνωστά για την αντική τους δράση, όπως και όσπρια λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν.

-Βγαίνουμε στον ήλιο (ακόμα και στο μπαλκόνι μας) και καταναλώνουμε μπακαλιάρο, μικρά ψάρια με το κόκκαλο (π.χ. γαύρο, σαρδέλα, αθερίνα κ.λπ.) συκώτι και αυγό, προκειμένου να προσλάβουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επομένως έχει ιδιαίτερη σημασία η καθημερινή πρόσληψή της, έστω και μέσω συμπληρώματος διατροφής. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η κατανάλωση μουρουνέλαιου, το οποίο περιλαμβάνει τον μοναδικό συνδυασμό βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών και μάλιστα σε απόλυτα βιοδιαθέσιμη μορφή. Το μουρουνέλαιο της επιλογής μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση να προέρχεται από τη Νορβηγία, εφόσον θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, και βέβαια να αγοράζεται από γνωστό και αξιόπιστο προμηθευτή.

-Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αποφεύγουμε το λίπος κρέατος, τα τρανς λιπαρά (αλλαντικά επεξεργασμένα κρέατα κ.λπ.), το πρόχειρο (γρήγορο) φαγητό, τα μη εποχικά τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων, τις τροφές που είναι πλούσιες σε συντηρητικά, τα  τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα (χρωστικές) τροφίμων και φυσικά τη ζάχαρη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης