Ζήσης Ψάλλας

Μια εξέταση των μικροβίων του εντέρου των συμμετεχόντων σε μια μελέτη που έλαβαν τρία διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων σε διαφορετικές διαφορετική σειρά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα φυτικών ινών πριν από τη μελέτη είχαν το μεγαλύτερο όφελος, ανεξάρτητα από το ποια συμπληρώματα κατανάλωναν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν καλύτερα κατανάλωναν τις λιγότερες φυτικές ίνες πριν ξεκινήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Lawrence David, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke.

Όταν στα έντερα φτάνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, παράγουν περισσότερα από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προστατεύουν από ασθένειες του εντέρου, καρκίνους του παχέος εντέρου, ακόμη και από την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, τα μικρόβια παράγουν περισσότερη ποσότητα από ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται βουτυρικό, το οποίο είναι καύσιμο για τα ίδια τα εντερικά κύτταρα. Το βουτυρικό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντίσταση του εντέρου στα παθογόνα, μειώνει τη φλεγμονή και κάνει πιο υγιή τα κύτταρα που επενδύουν τα έντερα, τα επιθηλιακά.

Δεδομένης της ποικιλίας των διαθέσιμων συμπληρωμάτων, η ερευνητική ομάδα του David ήθελε να μάθει εάν είναι απαραίτητο να «εξατομικεύσουμε» τα συμπληρώματα φυτικών ινών σε διαφορετικούς ανθρώπους, καθώς διαφορετικές ζυμώσιμες ίνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας από το ένα άτομο στο άλλο. «Δεν είδαμε μεγάλη διαφορά μεταξύ των συμπληρωμάτων φυτικών ινών που δοκιμάσαμε. Μάλλον, φαίνονταν εναλλάξιμα», είπε ο David. «Ανεξάρτητα από τα συμπληρώματα δοκιμής που θα επιλέξετε, φαίνεται ότι το μικροβίωμα σας θα σας ευχαριστήσει με περισσότερο βουτυρικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος Αμερικανός ενήλικας καταναλώνει μόνο το 20-40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών, και αυτό πιστεύεται ότι είναι η βασική αιτία πίσω από πολλές κοινές ασθένειες υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πεπτικές διαταραχές και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. 

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες προηγουμένως έδειξαν τη λιγότερη αλλαγή στα μικροβιώματά τους και ο τύπος του συμπληρώματος δεν είχε σημασία, πιθανώς επειδή φιλοξενούσαν ήδη έναν πιο βέλτιστο πληθυσμό εντερικών ζωυφίων, είπε ο David. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις λιγότερες φυτικές ίνες είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε βουτυρικό με τα συμπληρώματα, ανεξάρτητα από το ποια κατανάλωναν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης