Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια, προειδοποιηθούν γιατροί στο περιοδικό British Medical Journal Case Reports, μετά τη θεραπεία ενός 21χρονου, ο οποίος έπινε 4 τέτοια ποτά κάθε μέρα για περίπου δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας συνήθιζε να πίνει κατά μέσο όρο τέσσερα κουτιά των 500 ml ενεργειακών ποτών κάθε μέρα: κάθε κουτί περιείχε 160 mg καφεΐνης συν ταυρίνη και διάφορα άλλα συστατικά. Είπε ότι το έκανε αυτό για περίπου 2 χρόνια.

Είπε επίσης ότι είχε στο παρελθόν περιόδους δυσπεψίας, τρέμουλο και αίσθημα παλμών για τα οποία δεν είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια. Τρεις μήνες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, αναγκάστηκε να διακόψει τις πανεπιστημιακές σπουδές του επειδή ένιωθε αδιαθεσία και λήθαργο.

Οι εξετάσεις αίματος, οι σαρώσεις και οι μετρήσεις ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) αποκάλυψαν ότι είχε καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει την εξέτασή του για μεταμόσχευση διπλού οργάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ είναι ακόμα πιθανό να χρειαστεί μεταμόσχευση νεφρού, λόγω άσχετης κατάστασης, τα συμπτώματα της καρδιάς και η λειτουργία της βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη θεραπεία με φάρμακα και αφού έκοψε εντελώς τα ενεργειακά ποτά. 

Αυτή είναι μια αναφορά περίπτωσης, αλλά έχουν υπάρξει και πολλές άλλες. Επίσης έχουν υπάρξει άρθρα κριτικής που έχουν επισημάνει τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω των ενεργειακών ποτών.

Η υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος από την καφεΐνη μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Τα ενεργειακά ποτά είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, έγραψαν οι συγγραφείς, ως εξήγηση για τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα ευρήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης