Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ο πολύς κόσμος στην Ευρώπη δεν το γνωρίζει, αλλά, όπως προκύπτει από εμπιστευτικό σημείωμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα παρουσιασθεί στην ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη νεολαία που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο τον Ιούνιο του 2018, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας πολύτιμη «χείρα βοηθείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται, τα χειρουργικά βοηθήματα από έξυπνα ρομπότ βοηθούν τους χειρουργούς να εκτελούν ακριβείς επεμβάσεις και τους ασθενείς να έχουν γρηγορότερους χρόνους ανάκαμψης.

Τα ρομπότ, που χρησιμοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της περίθαλψης στην Ευρώπη, είναι αυτά που παρέχουν βοήθεια, παρακολούθηση και συντροφικότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρίες.

Οι βοηθητικές τεχνολογίες και οι θεραπευτικές ρομποτικές συσκευές μπορούν να αυξήσουν τις  δυνατότητες αποκατάστασης της υγείας ασθενών (π.χ. έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο), ενώ τα ρομποτικά εργαλεία για την ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων ασθενών βοηθούν στην καλύτερη διάγνωση και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές για θεραπεία και περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, οι ρομποτικές εφαρμογές στην υγεία και την περίθαλψη προκαλούν ανησυχίες σχετικά με το πώς θα προστατευθούν προσωπικά δεδομένα των ασθενών καθώς και ζητήματα σχετικά με τον καταμερισμό ευθυνών, στις περιπτώσεις όπου θα υπάρξει δυσλειτουργία κατά την «άσκηση των καθηκόντων» τους.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται, δεδομένου ότι αυτά τα ρομποτικά συστήματα γίνονται πιο προχωρημένα και μπορούν να δράσουν πιο αυτόνομα, είναι το ποιος θα έχει την ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν ανθρώπινες ζωές.

Εδώ οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πρέπει πάντα να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, για να ελέγχει και να αξιολογεί τις «ρομποτικές ενέργειες»!

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει να χρηματοδοτεί την έρευνα στη ρομποτική, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Παραδειγματικά αναφέρεται η χρηματοδότηση του σχεδίου ReMeDi (από το 2013 έως το 2017), το οποίο αφορούσε στον σχεδιασμό μιας ρομποτικής συσκευής που θα βοηθούσε τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση της ασθένειας ανθρώπων που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα SMARTsurg στοχεύει στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, προκειμένου να επεκταθεί η υποβοηθούμενη από ρομπότ ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δράση (δηλαδή χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στο σώμα) αλλά και σε περισσότερες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων ουρολογικών, αγγειακών και ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Το πρόγραμμα BabyRobot επιδιώκει να υποστηρίξει την επικοινωνία παιδιών-ρομπότ, εστιάζοντας και στα παιδιά που αναπτύσσονται τυπικά και σε εκείνα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ενώ το πρόγραμμα PAL θα παίζει τον ρόλο ενός προσωπικού βοηθού των ιατρών, παρέχοντας εξατομικευμένη υποστήριξη σε νέους ασθενείς ηλικίας από 7 έως 14 με διαβήτη τύπου 1.

Τέλος, το πρόγραμμα CARESSES στοχεύει στο να δημιουργηθούν ρομπότ-περίθαλψης, των οποίων οι ικανότητες θα προσαρμοσθούν αναλόγως με τις ανάγκες των ηλικιωμένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, επιμένει στον καθορισμό κανόνων λειτουργίας των ρομπότ στα θέματα ευθύνης και ηθικής, και έχει ήδη καλέσει την Κομισιόν να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το πλαίσιο διαχείρισής τους.

Το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να εκτελούν αυτοματοποιημένα καθήκοντα φροντίδας και να διευκολύνουν την εργασία των βοηθών φροντίδας, αλλά πιστεύει ότι η αντικατάσταση του ανθρωπίνου παράγοντα με αυτά ενδεχομένως να αποθάρρυνε τη φροντίδα.

Όπως δε υπογραμμίζει, παρά τις δυνατότητες της ρομποτικής, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται φροντίδα και να αποτελούν σημαντική πηγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το σημείωμα στα αγγλικά εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης