Ζήσης Ψάλλας

Ακόμη και οι γυναίκες που πίνουν λιγότερο από την ασφαλή δόση των 200 mg καφεΐνης – περίπου δύο κούπες στιγμιαίου καφέ ή τρία φλιτζάνια τσαγιού – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν λιποβαρές μωρό (χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση) ή πρόωρο νεογνό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει από 23 μέχρι 110 mg καφεΐνηςΕρευνητές, από το University College, στο Δουβλίνο, πιστεύουν ότι η καφεΐνη περιορίζει τη ροή αίματος στον πλακούντα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των μωρών.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον γιατρό Ling-Wei Chen, εξέτασε 941 ζευγάρια μητέρων-παιδιών που γεννήθηκαν στην Ιρλανδία. Το τσάι ήταν η κύρια πηγή καφεΐνης της μητέρας (48%) ακολουθούμενο από τον καφέ (38%). Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι για κάθε επιπλέον 100 mg καφεΐνης – περίπου μισό φλιτζάνι καφέ – που καταναλώνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το βάρος γέννησης μειώνεται κατά 72 γραμμάρια.

Αυτή η ποσότητα καφεΐνης μείωσε τόσο το μήκος όσο και την περιφέρεια του μωρού, καθώς και την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη είχαν μωρά βάρους περίπου 170 γραμμάρια λιγότερο από εκείνες που κατανάλωναν τη χαμηλότερη καφεΐνη.

Ακόμα και οι γυναίκες που λάμβαναν λιγότερη ποσότητα καφεΐνης από την θεωρητικά ασφαλή -200 mg- είδαν σημαντικές επιδράσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδκό The American Journal of Clinical Nutrition.

Ο Ling-Wei Chen δήλωσε στο Reuters: «Με βάση τις συσχετίσεις που παρατηρήσαμε και επειδή πολλές εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, θα συνιστούσαμε στις έγκυες γυναίκες ή που επιθυμούν να μείνουν έγκυες τουλάχιστον να περιορίζουν την πρόσληψη καφεϊνούχου καφέ και τσαγιού.
Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη ροή αίματος στον πλακούντα και στη συνέχεια να επηρεάσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να διασχίσει εύκολα τον πλακούντα και επειδή η κάθαρση της καφεΐνης επιβραδύνεται καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, η συσσώρευση καφεΐνης μπορεί να συμβεί στους εμβρυϊκούς ιστούς».

Οι ερευνητές ανησυχούν διότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση καφεΐνη περιέχει το τσάι τους. Το τσάι έχει λιγότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά το ακριβές ποσό εξαρτάται από το χρόνο παρασκευής, τη θερμοκρασία του νερού και τον τύπο του τσαγιού. Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει από 23 μέχρι 110 mg καφεΐνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης