Ζήσης Ψάλλας

Αν και προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το στρες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αυτή τη σχέση μεταξύ ζευγαριών στο γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια μελέτη από ερευνητές του Boston University School of Public Health (BUSPH), διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες των γυναικών συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες σύλληψης. Παραδόξως αυτό δεν εντοπίστηκε στους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology.

«Αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει στα σίγουρα ότι το άγχος προκαλεί στειρότητα, παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της φροντίδας ψυχικής υγείας» είπε η Amelia Wesselink, εκ των συγγραφέων της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Pregnancy Study Online (PRESTO), μια συνεχιζόμενη βρετανική έρευνα που παρακολουθεί ζευγάρια για 12 μήνες ή μέχρι την επίτευξη εγκυμοσύνης. Παρακολούθησαν 4.769 γυναίκες και 1.272 άνδρες που δεν είχαν ιστορικό στειρότητας και δεν είχαν προσπαθήσει να επιτύχουν σύλληψη για περισσότερους από έξι έμμηνους κύκλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εκτίμησαν το στρες με ερωτηματολόγια σε μια κλίμακα από 0 έως 40 λαμβάνοντας επίσης υπόψη ένα φάσμα παραγόντων και συμπεριφοράς, όπως η φυλή, η εθνικότητα, το εισόδημα, η διατροφή, ο ύπνος και η συχνότητα της επαφής.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με βαθμολογία τουλάχιστον 25 είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν από τις γυναίκες με βαθμολογία κάτω των 10. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Οι ερευνητές είπαν πως αν η σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων στρες και χαμηλότερων πιθανοτήτων είναι αιτιατή, μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στη μειωμένη συχνότητα επαφής και στην αυξημένη παρατυπία του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν βρέθηκε συσχετισμός μεταξύ του στρες των ανδρών και της πιθανότητας σύλληψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης