«Κόκκινη κάρτα» και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι υπάγεται στους ίδιους ακριβώς περιορισμούς με το συμβατό και άρα απαγορεύεται η χρήση του σε δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, καζίνο, κέντρα διασκέδασης.

Ερμηνεύοντας όσα προβλέπει ο νόμος 4419/2016 για το τσιγάρο αλλά και τα προϊόντα καπνού η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξομοιώνει το ηλεκτρονικό με το συμβατικό τσιγάρο, θεωρώντας ότι υπόκεινται στους ίδιες απαγορεύσεις, επισύροντας ταυτόχρονα και τις αντίστοιχες κυρώσεις για τους παραβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτιάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εξισώνουν το συμβατό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υποστήριζαν πως οι απαγορεύσεις αυτές παραβιάζουν την συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Ισχυρίζονταν πως από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του συμβατού τσιγάρου.

Ωστόσο, οι επίμαχες αποφάσεις, όπως ανέφεραν,   προκαλούν δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου. η απαγόρευση, η διαφήμιση, κ.λπ. του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η εξομοίωση του με το συμβατό τσιγάρο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως παραπέμποντας στις διατάξεις του σχετικού νόμου έκριναν ότι «η βλάβη την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις αλλά ευθέως από το νόμο 4419/2016.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς «κλείνει το μάτι» στο Σύνδεσμο Ελληνικό Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου αναφέροντας ότι μπορεί να αξιώσει χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα εφόσον από την εφαρμογή του νόμου 4419/2016 δέχθηκε οικονομική ζημιά, όπως και να αξιώσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί (και τα μέλη του) από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης