Το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής - Η πρώτη μεταμόσχευση πέους στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, 15:22
Το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής - Η πρώτη μεταμόσχευση πέους στην Ελλάδα
Συνέντευξη: Κατερίνα Νινιού
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής & Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και είναι το πρώτο στην Ευρώπη όσον αφορά το συνδυασμό των δύο τεχνικών.

Συνυφασμένο με την σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή το πέος απασχολεί επί μακρόν την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα και τη δυσλειτουργία του. Ο Camille Franciosi έχει βιώσει δραματικά την «ανυπαρξία» πέους, την «στέρηση» του κατεξοχήν συμβόλου του ανδρισμού του.

Έχω κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, δεν μπορώ να έχω μία σύντροφο, μου έλεγαν ότι λόγω έλλειψης πέους δεν είμαι άντρας, εξομολογείται ο 29χρονος Γάλλος.

Η επέμβαση θα γίνει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων από τους Δρ Andre Van Der Merwe, Δρ Vladimir Kojovic και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη 10.000 – 20.000 άνθρωποι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου ή σε μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων, αλλά λίγοι από αυτούς θα το τολμήσουν τελικά, λόγω του ταμπού και του κοινωνικού στιγματισμού που υπάρχει, αλλά και λόγω της απέχθειας που πολύς κόσμος αισθάνεται για τα διαφυλικά άτομα.

«Κέντρα διαφυλικής χειρουργικής υπάρχουν σήμερα αρκετά (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βελιγράδι, Αθήνα). Η νέα, όμως, διάσταση που παίρνει η διαφυλική χειρουργική είναι η μεταμόσχευση, που θα δίνει στους δέκτες μια σχεδόν απόλυτα φυσική και φυσιολογική ερωτική ζωή, συγκριτικά με τις τεχνικές της διαφυλικής χειρουργικής που δημιουργούσαν ψευδοφαλλούς και ψευδοκόλπους» υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, συντονιστής και υπεύθυνος του Κέντρου Διαφυλικής Χειρουργικής & Μεταμόσχευσης Γεννητικών Οργάνων, διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.


 Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο Dr. Andre Van Der Merwe, καθηγητής oυρολογίας και διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Stellenbosch στη Νότιο Αφρική, εξήγησε από την πλευρά του ότι ο ρόλος των γεννητικών οργάνων είναι σημαντικός για τον αυτοπροσδιορισμό ενός ατόμου και τυχόν ανωμαλία ή δυσμορφία των γεννητικών οργάνων συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη.

«Ασθενείς που έχασαν τα γεννητικά τους όργανα μετά από τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια πολέμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αυτοκτονίας, λόγω της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επέμβαση μεταμόσχευσης πέους και η επίδρασή της στην ψυχολογία του ασθενούς είναι σαφής 20 μήνες μετά το χειρουργείο. Όταν ο ασθενής αυτοχαρακτηρίζεται, πλέον, ως "ευτυχισμένος" και έχει σεξουαλικές επαφές όσο συχνά επιθυμεί».

Η διαφυλική χειρουργική αποτελεί ουσιαστικά μια επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου, τόνισε στην ομιλία του ο Dr. Vladimir Kojovic, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

«Η Ένωση WPATH (World Professional Association for Transgender Health) υιοθέτησε πρότυπα περίθαλψης (SOC) για όλα τα άτομα με διαταραχή της ταυτότητας φύλου. Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με αυτά τα σαφώς καθορισμένα Πρότυπα Περίθαλψης και περιλαμβάνει ψυχιατρική εκτίμηση και εποπτεία, καθώς και ορμονική και χειρουργική θεραπεία».


 Dr. Vladimir Kojovic

Ο καθηγητής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κρεατσάς αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του γεννητικού συστήματος, σε κορίτσια που γεννιούνται χωρίς μήτρα και χωρίς κόλπο ή υπάρχει κάποια απόφραξη μεταξύ μήτρας και κόλπου.

«Σε αυτά εντάσσονται η ατρησία του παρθενικού υμένα, η απλασία του κόλπου ή και της μήτρας και περιπτώσεις κοριτσιών που γεννιούνται με χρωμοσωματικές διαταραχές, δηλαδή είναι βιολογικά αγόρια, αλλά η εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων είναι κοριτσιού ή και το αντίστροφο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψευδερμαφροδιτισμός. Μέχρι σήμερα έχουμε χειρουργήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό 254 κορίτσια με απλασία κόλπου, με δική μας τεχνική, που φέρει διεθνώς και το όνομά μας. Κολποπλαστική κατά Κρεατσά».


Γεώργιος Κρεατσάς


Με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Ο Όμιλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχει βάλει τη σφραγίδα του, μαζί με το Andrology International, για τη λειτουργία του πρώτου φορέα ειδικής χειρουργικής, που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. «Πιστοί στη διαρκή μας δέσμευση να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, απαντάμε στην κρίση με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και την ίδρυση νέων ιατρικών τμημάτων. Στρατηγική μας επιλογή είναι η επένδυση στην ιατρική καινοτομία και πρωτοπορία και στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς το πρώτο Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής & Μεταμόσχευσης
Γεννητικών Οργάνων στην Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες και μοναδικές υπηρεσίες υγείας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο στο είδος του ιατρό, κ. Κωνσταντινίδη», δήλωσε ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.


Μανώλης Μαρκόπουλος

Ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης για το Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής:


Το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφυλικής Χειρουργικής στην Ελλάδα:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, 15:30