Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα δείχνει ότι η οικοδόμηση μυϊκής δύναμης μπορεί να είναι ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 σχετιζόμενο με τη μυϊκή δύναμη ξεχωριστά από την καρδιοαναπνευστική ικανότητα

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 4.500 ενήλικες που διαπίστωσαν μέτρια αύξηση της μυϊκής μάζας, κάτι που μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 32%. Τα οφέλη ήταν ανεξάρτητα από την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα μυϊκής δύναμης δεν προσέφεραν πρόσθετη προστασία.

Ο Duck-chul Lee, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Iowa State University, λέει ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, διότι ακόμη και μικρή δοσολογία άσκησης μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, μέσω βελτίωσης της μυϊκής δύναμης. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προταθεί ένα βέλτιστο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχουν τυποποιημένες μετρήσεις για τη μυϊκή δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν πιέσεις στήθους και ποδιών και μετρήθηκε η μυϊκή τους δύναμη. Αυτές οι μετρήσεις προσαρμόστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το σωματικό βάρος, γεγονός που αποτελεί ένα παράδειγμα του γιατί οι ερευνητές λένε ότι είναι περίπλοκο να παράσχουν γενικές συστάσεις.

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 σχετιζόμενο με τη μυϊκή δύναμη ξεχωριστά από την καρδιοαναπνευστική ικανότητα.

Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 20 έως 100 ετών. Η αύξηση της δύναμης μείωσε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή άλλα θέματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μείωση κινδύνου χωρίς απώλεια βάρους

Ενώ αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στη μυϊκή δύναμη, η άσκηση με αντιστάσεις είναι σημαντική. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης. Αυτό το είδος άσκησης μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παρόλο που μπορεί να μην χάνετε σωματικό βάρος, καθώς είναι γνωστό ότι διατηρείται η μυϊκή μάζα  – η περιφέρεια μέσης ωστόσο είναι δυνατόν να μειωθεί.

Η άσκηση αυτή δεν απαιτεί συμμετοχή σε γυμναστήριο ή ακριβό εξοπλισμό. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε στο σπίτι σας κάνοντας ασκήσεις σωματικού βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης