Ζήσης Ψάλλας

Αφήνοντας το φως του ήλιου να περάσει μέσα από τα παράθυρά σας, πεθαίνουν ορισμένα από τα βακτήρια που ζουν στη σκόνη του σπιτιού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Microbiome».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, με επικεφαλής τον δρα Ashkaan Fahimipour, διαπίστωσαν ότι σε σκοτεινά δωμάτια το 12% των βακτηρίων ήταν κατά μέσο όρο ζωντανό και ικανό να αναπαραχθεί (βιώσιμο). Από την άλλη μεριά, μόλις το 6,8% των βακτηρίων που εκτέθηκαν στο φως της ημέρας και το 6,1% των βακτηρίων που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία ήταν βιώσιμο.

​Η σκόνη που διατηρείται στο σκοτάδι συνδέεται με οργανισμούς οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές νόσουςΟ Fahimipour δήλωσε: «Οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε κλειστούς χώρους, όπου η έκθεση σε σωματίδια σκόνης τα οποία φέρουν ποικίλα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων που μπορούν να μας κάνουν να αρρωστήσουν, είναι αναπόφευκτη. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς τα χαρακτηριστικά των κτηρίων επηρεάζουν τα οικοσυστήματα της σκόνης και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία μας».

Η σκόνη που διατηρείται στο σκοτάδι συνδέεται με οργανισμούς οι οποίοι προκαλούν αναπνευστικές νόσους. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό απόντες από τη σκόνη που εκτίθεται στο φως της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ένα μικρότερο ποσοστό βακτηρίων προερχόμενο από το ανθρώπινο δέρμα και ένα μεγαλύτερο ποσοστό βακτηρίων προερχόμενο από τον υπαίθριο αέρα ζούσαν σε σκόνη εκτεθειμένη στο φως σε σχέση με αυτή που δεν εκτίθεται στο φως. Αυτό υποδηλώνει ότι το φως της ημέρας κάνει τα μικρόβια της εσωτερικής σκόνης να μοιάζουν περισσότερο με τις βακτηριακές κοινότητες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ερευνητές έφτιαξαν 11 πανομοιότυπα μικροσκοπικά δωμάτια ελεγχόμενα με κλιματισμό, τα οποία μιμούνταν τα πραγματικά κτήρια και τοποθέτησαν σκόνη που συλλέχθηκε σε κατοικίες. Εφάρμοσαν τρεις τύπους υαλοπινάκων στα παράθυρα των δωματίων, έτσι ώστε να μεταδίδουν το ορατό ή υπεριώδες φως ή να το αποκλείουν. Έπειτα από 90 ημέρες, ανέλυαν τη σκόνη και τα βακτήρια που υπήρχαν.

Ο Fahimipour ανέφερε: «Η μελέτη μας υποστηρίζει τη λαϊκή σοφία ότι το φως της ημέρας έχει τη δυνατότητα να σκοτώνει τα μικρόβια στα σωματίδια σκόνης, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς αλλάζουν τα μικρόβια μετά την έκθεση στο φως. Έτσι θα μπορούμε να σχεδιάσουμε σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια κατά τρόπους που μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων που μεταδίδονται από τη σκόνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης