Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες: Αναστασία Χαραμή

Ένα σύγχρονο και πολύτιμο, όπως αποδεικνύεται, «εργαλείο» έχουν στη διάθεσή τους οι υγειονομικές αρχές, προκειμένου να υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια τα πραγματικά κρούσματα Covid-19 που υφίστανται στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο λόγος για τις μετρήσεις που γίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες στα αστικά λύματα, από τις οποίες προκύπτει το ιικό φορτίο που υπάρχει στην Αττική.

Βάσει αυτών των ευρημάτων επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση για το πόσοι πολίτες ασθενούν ακόμα και… 10 μέρες πριν το αντιληφθούν και έτσι δύναται να καθοριστούν οι αναγκαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα ανά περιοχή. Πρόκειται δηλαδή για έναν αδιάψευστο τρόπο καταγραφής της νόσου, ακόμα και εκεί όπου δεν πραγματοποιούνται αρκετά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φακός του zougla.gr σάς παρουσιάζει τη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης των λυμάτων, από την Ψυττάλεια μέχρι το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, όπου οι επιστήμονες μας εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο καταλήγουν σε συγκεκριμένα πορίσματα. 

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Η ανάλυση των λυμάτων δεν προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας, αφού το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών εντόπισε σημαντικά ευρήματα -κοινωνιολογικής και όχι μόνο διάστασης- ήδη από το 2010, όταν και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων σε ποσοστό της τάξεως του 1000%! Μια τάση που άρχισε να μειώνεται από το 2015 και μετά, δυστυχώς όμως δείχνει να επανέρχεται.

 

«Η τάση της διασποράς του ιού είναι η πιο σημαντική πληροφορία που λαμβάνουμε από αυτές τις αναλύσεις, όπως και αυτό που γίνεται στο εξωτερικό μέχρι στιγμής, δηλαδή ο καθορισμός του φορτίου ανά περιοχή και η εξειδίκευση των μέτρων» εξηγεί ο επικεφαλής καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης

Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση στην Αττική, ο καθηγητής αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι έχουμε 15.000-20.000 φορείς του ιού στην Αττική. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν αποδώσει σίγουρα σε κάποιον βαθμό, όμως παρατηρούμε εδώ και 15 μέρες σταθεροποίηση του ιικού φορτίου και όχι περαιτέρω μείωσή του. Αυτό συμβαίνει, δηλαδή, γιατί αρκετοί τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υφίστανται. Προσοχή όμως. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το 43% των συμπτωματικών του Covid-19 δεν φέρουν τον ιό στο πεπτικό τους σύστημα -και άρα εμείς αυτούς δεν τους “βλέπουμε” με τις αναλύσεις μας. Άρα το νούμερο των φορέων ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο».

Από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, τα δείγματα  μεταφέρονται καθημερινά στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας. Εκεί οι επιστήμονες προβαίνουν στις αναλύσεις από τις οποίες προκύπτει η συγκέντρωση του ιού στα λύματα. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν κι άλλα χρήσιμα στοιχεία εκτός από τη μόλυνση από τον Covid-19.

Χαρακτηριστικά, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας -τα συνολικά στοιχεία του έτους αναμένονται σύντομα-, αυξήθηκε ραγδαία η χρήση των ψυχοτρόπων φαρμάκων, των αντικαταθλιπτικών, των αγχολυτικών, αλλά και των ναρκωτικών, όπως της κοκαΐνης – σε επίπεδα ρεκόρ μάλιστα…

Δείτε φωτογραφίες από τον σταθμό της Ψυττάλειας και τη διαδικασία λήψης των δειγμάτων:

Δείτε φωτογραφίες από την εργαστηριακή ανάλυση στο ΕΚΠΑ:

 

Αυτό είναι το τελικό προϊόν της επεξεργασίας, από το οποίο προκύπτουν τα συμπεράσματα των επιστημόνων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης