Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα αντισυλληπτικά από το στόμα θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική κρίση των γυναικών. Όπως εξήγησε στο ScienceAlert ο γνωστικός ψυχολόγος Alexander Lischke, οι επιδράσεις που η ομάδα του παρατήρησε είναι «λεπτές», τόσο ήπιες που ίσως να μην το γνωρίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα φαίνεται να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου εξετάζοντας το πρόσωπό του. Οι συμμετέχουσες σε αυτή τη μελέτη που λάμβαναν το χάπι ήταν πιο δύσκολο να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα. Είναι ένα αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζεται και σε προηγούμενες μελέτες, αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μάλλον μικρό, μόνο 94 γυναίκες από τη Γερμανία.

Ο Lischke, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Greifswald, λέει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που διερευνά τις ψυχικές επιδράσεις αυτών των φαρμάκων. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της ψυχολογικής έρευνας εστιάστηκε στη διάθεση και τη γνώση. Η μελέτη του Lischke είναι από τις πρώτες που εξετάζουν τις συνέπειες για την αναγνώριση και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Μία προηγούμενη μελέτη πρότεινε ότι το χάπι θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα μιας γυναίκας να επεξεργάζεται τα συναισθήματά της και να έχει ενσυναίσθηση για τους άλλους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 41 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισύλληψη από το στόμα και 53 γυναίκες που δεν λάμβαναν το χάπι. Πριν ξεκινήσουν, οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον έμμηνο κύκλο, τη χρήση αντισυλληπτικών, την ηλικία, την εκπαίδευση, τη δυσφορία και την ενσυναίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκαναν στη συνέχεια ένα τεστ που ονομάζεται «ανάγνωση του μυαλού από τα μάτια» – το οποίο δοκιμάζει την ικανότητα να διαβάζει κανείς τις λεπτές κοινωνικές ενδείξεις σε ασπρόμαυρες εικόνες των ανθρώπων μόνο από τα μάτια. Οι συμμετέχουσες έδειξαν από ελάχιστη δυσκολία έως μέτρια και μέγιστη.

Λεπτές επιδράσεις

Ενώ οι ομάδες ήταν εξίσου καλές στο να αναγνωρίσουν τις εύκολες συναισθηματικές εκφράσεις, οι γυναίκες που πήραν το χάπι ήταν κατά σχεδόν 10% χειρότερες στο να υπολογίσουν τις πιο περίπλοκες. Αυτό ήταν αληθές ανεξάρτητα από τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου που βρίσκονταν ή το είδος του αντισυλληπτικού χαπιού που έλαβαν.

«Δεδομένου ότι τα από του στόματος αντισυλληπτικά δρουν με την καταστολή των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης, είναι λογικό ότι επηρεάζουν επίσης την αναγνώριση των συναισθημάτων των γυναικών», εξηγεί. «Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός που υποκρύπτει τις επαγόμενες από το χάπι αλλαγές στην αναγνώριση των συναισθημάτων των γυναικών παραμένει να διασαφηνιστεί».

Η ανάγνωση των εκφράσεων του προσώπου είναι ένα κρίσιμο μέρος των ανθρώπινων σχέσεων και ένα από τα μοναδικά σήματα που έχουμε για τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων. Το ερώτημα είναι αν οι παρατηρούμενες αλλαγές είναι αρκετά ισχυρές ώστε να προκαλούν διαπροσωπικές δυσκολίες στις γυναίκες. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες γι’ αυτό. Μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών και δυσκολότερα τεστ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neuroscience.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης