Σήμερα το 10% των Ευρωπαίων υποφέρει από διαβήτη, ενώ το 2030 το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 16%. Την ίδια ώρα το Στρασβούργο αναζητεί πόρους και τεχνογνωσία για μια πανευρωπαϊκή στρατηγική κατά της ασθένειας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα, ζητώντας από την Επιτροπή να στηρίξει μία πανευρωπαϊκή στρατηγική πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισης. Η Κομισιόν συμφωνεί, δηλώνει στο Στρασβούργο ο επίτροπος Άντρις Πίμπαλγκς, αλλά παραπέμπει στα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την επιδημία, αλλά κυρίως πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη. Γι’ αυτό στηρίζουμε την έκκληση προς τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν μία εθνική στρατηγική για το σωστό διαιτολόγιο και τη σωματική άσκηση, ώστε να προληφθεί ο διαβήτης τύπου 2. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους έχουν προβλήματα βάρους ή παχυσαρκίας».

Τα στοιχεία για τον διαβήτη είναι δραματικά, καθώς 32 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. νοσούν και άλλοι τόσοι έχουν αντίστοιχη προδιάθεση. Παράλληλα, το 75% των ασθενών δεν μπορεί να ρυθμίσει τον διαβήτη και η στατιστική δείχνει ότι κάθε δύο λεπτά ένας Ευρωπαίος χάνει τη ζωή του από τις συνέπειες της ασθένειας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης