Ζήσης Ψάλλας

Μπορεί να μην το αισθανόμαστε αλλά η κύστη μας μπορεί να κρατάει ακόμα και μισό λίτρο ούρα (στους ενήλικες) πριν αισθανθούμε την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα. Το σώμα ξέρει πόσα υγρά είναι εκεί επειδή το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης είναι γεμάτο με μικροσκοπικούς υποδοχείς που στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο όταν εξαντληθούν οι δυνατότητες του περιεχομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν κρατήσετε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βρεθείτε, βραχυπρόθεσμα, σε πλήρη αδυναμία ούρησης και να θέσετε σε κίνδυνο της ζωή σαςΕυτυχώς, οι περισσότεροι από εμάς έχουν τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης, οπότε όταν λάβουμε αυτό το μήνυμα, μπορούμε να επιλέξουμε είτε να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας είτε να το αναβάλλουμε επειδή εκείνη τη στιγμή δεν διευκολυνόμαστε.

Αλλά τι ακριβώς κάνουμε με το σώμα μας όταν κρατάμε τα ούρα;

Από τη στιγμή που είμαστε απασχολημένοι και δεν μπορούμε να ουρήσουμε, οι κυλινδρικοί σφιγκτήρες στην κύστη κλείνουν ώστε να μην υπάρξει διαρροή. Αυτοί οι μικροί μύες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους αλλά αν τους απασχολείτε συνέχεια γι’ αυτό το σκοπό θα υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεχής συγκράτηση μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς της ουροδόχου κύστης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων – μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορείτε να αδειάζετε πλήρως την κύστη σας.

Επείγουσα περίπτωση

Η κατοχή μεγάλων ποσοτήτων ούρων για εκτεταμένο χρονικό διάστημα εκθέτει επίσης το σώμα σε δυνητικά επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να σας συμβεί μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, εάν κρατήσετε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βρεθείτε, βραχυπρόθεσμα, σε πλήρη αδυναμία ούρησης και να θέσετε σε κίνδυνο της ζωή σας. Η περίπτωση αυτή είναι πολύ επείγουσα. Ο Tycho Brahe, ένας Δανός αστρονόμος και αλχημιστής του 16ου αιώνα, πέθανε ακριβώς από αυτόν τον γελοίο λόγο. Ο Brahe ήταν ένας φανταστικός επιστήμονας, συνεισφέροντας στην επιστημονική βιβλιογραφία για τα πάντα, από σουπερνόβα, κομήτες και πλανητικές τροχιές. Αλλά όταν κάποια φορά πήγε σε ένα συμπόσιο, αρνήθηκε να το αφήσει για να ανακουφιστεί επειδή πίστευε ότι ήταν παραβίαση της εθιμοτυπίας. Στη συνέχεια, μόλις έφτασε στο σπίτι, διαπίστωσε ότι δεν ήταν σε θέση να ουρήσει καθόλου και πέθανε από το σπάσιμο της ουροδόχου κύστης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης