Λευκό ψωμί, δημητριακά γεμάτα ζάχαρη, μπάρες δημητριακών, ανθρακούχα ροφήματα και έτοιμα φαγητά είναι μερικά μόνο από εκείνα, που αποφεύγουν οι διαιτολόγοι. Με απλά λόγια, όλα όσα δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία. Ποια άλλα τρόφιμα δεν καταναλώνουν οι ειδικοί της διατροφής;

Αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, κερδίζοντας επάξια τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τα πιο παχυντικά προϊόντα στη διατροφή. Ωστόσο, το πρόβλημα με το αλκοόλ δεν είναι μόνο η περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά η δυσλειτουργία, που δημιουργεί στον οργανισμό. Με απλά λόγια, το αλκοόλ παρεμβάλλεται στη διαδικασία καύσης του λίπους από τον οργανισμό. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα προσπαθεί να μεταβολίσει τις θερμίδες του, διακόπτοντας στην ουσία όλες τις υπόλοιπες διαδικασίας καύσης λίπους και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να «χαραμίζει» ενέργεια χωρίς να μπορεί να την αναπληρώσει φυσικά, από το αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναψυκτικά

Όχι μόνο περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, σε υπερβολική ποσότητα αλλά προσφέρουν απλόχερα θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 40 γραμμάρια ζάχαρη και οι ειδικοί επιμένουν, ότι αυτή η ποσότητα ζάχαρης, δεν οδηγεί μόνο σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων αλλά είναι η αρχή για διάφορα προβλήματα υγείας. Αν βέβαια, είστε από εκείνους που δεν μπορούν να αντισταθούν, ένα ή δύο αναψυκτικά το μήνα αρκούν. Μία καλή εναλλακτική είναι το τσάι με άρωμα, που μπορεί να ξεγελάσει την όρεξή σας για αναψυκτικό.


Διαιτητικά φαγητά

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι έχουν ως αρχή, ότι το καλύτερο φαγητό είναι το πραγματικό φαγητό με τα απλά και αναγνωρίσιμα υλικά. Τα διαιτητικά, αν και πλασάρονται ως χαμηλής θερμιδικής αξίας, περιέχουν συστατικά, που δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία στον άνθρωπο, δίνοντάς του, αντίθετα, «ψεύτικο» και κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο τεχνητές γεύσεις και χημικά επεξεργασμένα συστατικά. Ιδανικός τρόπος διατροφής είναι να καταναλώνετε «πραγματικό φαγητό» σε μικρότερες μερίδες, παρά μεγάλες ποσότητες τροφίμων που εγγυώνται «χαμηλές θερμίδες».

Επεξεργασμένα έλαια

Το φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, σογιέλαιο κλπ, βρίσκονται στην πλειοψηφία των συσκευασμένων γλυκισμάτων, όπως είναι τα μπισκότα, τα τσουρέκια και τα κέικ, ενώ αποτελούν και βασικό στοιχείο στις μαργαρίνες και το γρήγορο φαγητό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την συχνή κατανάλωση είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, έδειξε ότι μόλις 7 γραμμάρια τέτοιων ελαίων τη μέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Στην ίδια λογική, από την κατανάλωση επεξεργασμένων ελαίων, αυξάνεται η «κακή χοληστερίνη» και μειώνεται ταυτόχρονα η «καλή» χοληστερίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: endiaferonta.com

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης