Ζήσης Ψάλλας

Λοιμώξεις που αντέχουν σε πολλαπλά αντιβιοτικά σκοτώνουν περίπου 33.000 ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, ανέφεραν οι ειδικοί της υγείας. Το βάρος είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του ιού HIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC: European Center for Disease Prevention) διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αυξήθηκε από το 2007. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει ανθεκτικότητα ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά τελευταίας καταφυγής, γνωστά ως καρβαπενέμες – φάρμακα κατά ενζύμων βακτηρίων που καθιστούν αδρανή τα αντιβιοτικά.

​Η Ιταλία αριθμεί από μόνη της πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων«Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί οι καρβαπενέμες είναι οι τελευταίες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές», ανέφερε το ECDC. «Όταν αυτά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο ή, σε πολλές περιπτώσεις, αδύνατο να θεραπευθούν οι λοιμώξεις».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 70% των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση είναι ήδη ανθεκτικά σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία τους. Αυτό έχει να κάνει την εξέλιξη των “superbugs” τα οποία μπορούν να αποφύγουν ένα ή περισσότερα φάρμακα και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η ιατρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη του ECDC, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases, επικεντρώθηκε σε πέντε είδη λοιμώξεων που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ / ΕΟΧ).

Περίπου το 75% βάρους των ασθενειών από τα superbugs οφείλεται σε λοιμώξεις μέσα σε νοσοκομεία και κλινικές υγείας.

Οι στρατηγικές για την πρόληψη και τον έλεγχο των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά απαιτούν συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ / ΕΟΧ και σε παγκόσμιο επίπεδο, είπαν οι ειδικοί. Και πρόσθεσαν ότι λόγω των διακυμάνσεων του αριθμού των περιπτώσεων και των τύπων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου πρέπει να προσαρμοστούν στις εθνικές συνθήκες.

Ιταλία και Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση διαπίστωσαν ότι 671.689 άνθρωποι αρρώστησαν το 2015 από πέντε ανθεκτικά βακτήρια και πέθαναν 33.110 άτομα. Η πλειονότητα των θανάτων συνέβη σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών και σε άτομα άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας ήταν αυξημένες στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Η Ιταλία αριθμεί από μόνη της πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων, που συνδέονται με τα “superbugs”. Η Ιταλία είχε 10.762 θανάτους από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια το 2015, όπως είναι το E-coli και το MRSA. Στην Ελλάδα υπήρξαν 1,626 θύματα αλλά δεδομένου του πληθυσμού της, αυτό την καθιστά τη δεύτερη χώρα σε αναλογικό αριθμό θανάτων.

Στις ΗΠΑ, περίπου 29.500 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που σχετίζονται με οκτώ ανθεκτικά βακτήρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης