Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθάει πάρα πολύ στην σωστή απορρόφηση του Ασβεστίου, στον μεταβολισμό οστών και δοντιών, τον μεταβολισμό του κιτρικού οξέως, τη ρύθμισή των επιπέδων των αμινοξέων στο αίμα, του φωσφόρου και σε κάποιες έρευνες και στην θεραπεία απομυελίνωσης σε άτομα με Σ.Κ.Π.

Την παίρνουμε στην διατροφή μας από τα λίπη, τα έλαια, το σκουμπρί, τον σολομό, τον τόνο, το συκώτι, τον κρόκο αυγού και το γάλα, όπου σε βιομηχανοποιημένα γάλατα και παιδικές τροφές υπάρχει σαν προσθήκη σε ικανοποιητικές ποσότητες ή κάποιος από εμάς ή εσάς από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Φτάνει όμως μόνο αυτό; Δυστυχώς όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταβολισμός βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βρίσκεται στο δέρμα με την μορφή της εργοστερόλης που με την βοήθεια του ηλιακού φωτός και της υπεριώδους ακτινοβολίας ενεργοποιείται σε ενεργή βιταμίνη D3. Έπειτα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρεται στο ήπαρ συνδεδεμένη με πρωτεΐνη (DBP).

Με την τροφή εισέρχεται ως βιταμίνη D2 (ergocalciferol) ή D3 (cholecalciferol) και με την βοήθεια των χολικών οξέων απορροφάται από το έντερο. Μετά την απορρόφηση μεταφέρεται με χυλόμικρα στο ήπαρ όπου μαζί με την προερχόμενη από το δέρμα D3 μεταβολίζονται σε 25-υδροξυβιταμίνη D. Έπειτα μεταφέρεται στα νεφρά όπου μετατρέπεται σε ενεργό βιταμίνη D, την 1,25 (OH)D3 και την 24,25 (OH)D3. Στο έντερο, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου ενώ στα νεφρά αυξάνει την απορρόφηση του φωσφόρου και του ασβεστίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι υψηλότερα στα παιδιά και στους εφήβους από ότι στους ενήλικες γι’ αυτό και απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Παρότι στις μέρες μας η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους, η έλλειψη της ηλιακής ακτινοβολίας, οι κακές διατροφικές συνήθειες, οι παθήσεις του εντέρου, του ήπατος και των νεφρών οδηγούν σε διαταραχές του μεταβολισμού της βιταμίνης D και όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων της. Το καλό είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει ήλιο σχεδόν 12 μήνες το χρόνο οπότε από ήλιο άλλο τίποτα.

Πηγή: ensomati
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης