Ζήσης Ψάλλας

Οι σχέσεις είναι το μυστικό της διατήρησης της ηρεμίας και του μειωμένου άγχους. Η παρουσία ενός συζύγου παρέχει άμεση προστασία από το στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eρευνητές από το Brigham Young University χρησιμοποίησαν μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας για τη συνεχή μέτρηση της διαμέτρου της κόρης του ματιού, η οποία αποτελεί άμεσο σήμα της φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στο στρες.

Ο καθηγητής της ψυχολογίας στο Brigham Young University χρησιμοποίησε μια υπέρυθρη κάμερα για να βάλει μια καινοτόμο “πινελιά” στο ρόλο που παίζει ο γάμος στο άγχος.

Το πείραμα περιέλαβε 40 ζευγάρια που προσπάθησαν να ολοκληρώσουν μια σχετικά δύσκολη εργασία σε έναν υπολογιστή. Σε μερικά από τα ζευγάρια ανατέθηκε να εργαστούν ξεχωριστά ενώ άλλα έπρεπε να καθίσουν κοντά και να κρατήσουν το χέρι τους. Ενώ δούλευαν, μια υπέρυθρη κάμερα μέτραγε διαρκώς τη διάμετρο της κόρης, κάτι που αποτελεί άμεσο σήμα της φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στο στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μαθητές ανταποκρίνονται μέσα σε 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου στην εμφάνιση άγχους», δήλωσε ο Steven Luke, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο BYU. «Μπορεί να μετρηθεί αμέσως πώς κάποιος ανταποκρίνεται στο άγχος και αν η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να το αλλάξει αυτό».

Μείωση του άγχους

Το πείραμα μέτρησε το στρες και στις δύο ομάδες. Αλλά στην ομάδα υποστήριξης των συζύγων εξασθένιζε σημαντικά νωρίτερα, επιτρέποντάς τους να εργάζονται για το έργο σε μειωμένα επίπεδα άγχους.

Η μέτρηση των οφελών για την υγεία από την κοινωνική σύνδεση σε πραγματικό χρόνο είναι αρκετά σπάνια. Είναι επίσης ένας λόγος που η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Η μελέτη παρέχει ενδείξεις σχετικά με το γιατί οι σχέσεις βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο.

Όταν έχουμε έναν σύζυγο δίπλα μας, πραγματικά μας βοηθά να πλοηγούμε και να ξεπεράσουμε το άγχος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή, είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης