Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα καρδιολόγων και υπολογιστικών βιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσε ότι τα μεμονωμένα κύτταρα της καρδιάς επηρεάζονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση με διαφορετικούς τρόπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έδειξε, για πρώτη φορά, ότι κάποια καρδιακά μυϊκά κύτταρα αποτυγχάνουν στη λειτουργία τους όταν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ άλλα προσαρμόζονται για να την αντιμετωπίσουν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο που θα βοηθά να ανταποκρίνονται όλα τα κύτταρα στην υψηλή πίεση​Τα κύτταρα που ήταν ικανά να προσαρμοστούν ήταν γενικά παχύτερα και χρειάζονταν περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν, αλλά ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τον «ξυλοδαρμό» της καρδιάς. Τα κύτταρα που απέτυχαν να προσαρμοστούν έγιναν τεντωμένα και αδύναμα, και δεν μπορούσαν να συστέλλονται για να αντλούν αίμα.

Ο καθηγητής Seitaro Nomura και πρώτος συγγραφέας της μελέτης είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι κάποια κύτταρα αποτυγχάνουν και άλλα προσαρμόζονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση μέσα στην ίδια την καρδιά. Μ’ ενδιαφέρει πολύ η αυξημένη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Οι ερευνητές προσδιόρισαν ομάδες γονιδίων που ήταν περισσότερο ή λιγότερο δραστικές όταν τα καρδιακά κύτταρα αντιμετώπιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Επικεντρώθηκαν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται p53, το οποίο επέδειξε αυξημένη δραστηριότητα όταν τα κύτταρα δεν προσαρμόζονταν.

Το γονίδιο p53

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το p53, το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι ανταποκρίνεται στις βλάβες του DNA και ελέγχει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, μπορεί να επιδρά στην προσαρμογή ή όχι των κυττάρων στην αυξημένη πίεση.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τη γονιδιακή δραστηριότητα σε εκατοντάδες μεμονωμένα κύτταρα που ελήφθησαν από ποντικούς και άτομα που έκαναν χειρουργείο καρδιάς. Η μελέτη της γονιδιακής δραστηριότητας με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αποκαλύψει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ μεμονωμένων κυττάρων στο ίδιο άτομο.

Οι ερευνητές στα εργαστήρια του πανεπιστημίου θα συνεχίσουν να διερευνούν την κυτταρική σηματοδότηση που συνδέει το p53 με την προσαρμογή απέναντι στην υψηλή αρτηριακή πίεση και ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο που θα βοηθά να ανταποκρίνονται όλα τα κύτταρα στην υψηλή πίεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης