Ζήσης Ψάλλας

Η άποψη ότι πρέπει να τρώμε αρκετά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα υπάρχει ακόμα, αλλά ποτέ δεν βασιζόταν σε στοιχεία. Αντίθετα, τα στοιχεία στα πειραματόζωα δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερο χρόνο απέχουμε από την τροφή, ένα είδος ημερήσιας νηστείας, τόσο καλύτερα για την υγεία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αύξηση του χρόνου μεταξύ των γευμάτων έκανε τα αρσενικά ποντίκια πιο υγιή, ενώ έζησαν περισσότερο σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν την τροφή τους συχνότερα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism».

Η αλληλεπίδραση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και του μήκους των περιόδων σίτισης και νηστείας αξίζει μια πιο προσεκτική ματιάΑμερικανοί επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (NIA) από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison και το Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Pennington ανέφεραν ότι η υγεία και η μακροζωία βελτιώθηκαν με τον αυξημένο χρόνο νηστείας, ανεξάρτητα από το τι έτρωγαν τα ποντίκια και πόσες θερμίδες κατανάλωναν.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν ένα γεύμα την ημέρα και έτσι είχαν μεγαλύτερη περίοδο νηστείας είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερα αποτελέσματα για την ηπατική νόσο που συνδέεται με τη γήρανση και μεταβολικές διαταραχές» δήλωσε ο διευθυντής του NIA Richard Hodes. «Αυτά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε ένα ζωικό μοντέλο δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης και του μήκους των περιόδων σίτισης και νηστείας αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες χώρισαν τυχαία 292 αρσενικά ποντίκια σε δύο ομάδες διατροφής. Μια ομάδα έλαβε μια διατροφή φυσικής προέλευσης που ήταν χαμηλότερη σε σάκχαρα και λίπος και υψηλότερη σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από ό,τι η άλλη. Τα ποντίκια σε κάθε ομάδα χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις υποομάδες με βάση το πόσο συχνά είχαν πρόσβαση στην τροφή. Η πρώτη ομάδα είχε πρόσβαση στο φαγητό όλο το εικοσιτετράωρο. Η δεύτερη ομάδα τροφοδοτήθηκε με κατά 30% λιγότερες θερμίδες ημερησίως από την πρώτη. Η τρίτη ομάδα λάμβανε την τροφή της με ένα ημερήσιο γεύμα, παίρνοντας τον ακριβή αριθμό θερμίδων για όλο το 24ωρο. Τα ποντίκια που τράφηκαν με ένα γεύμα αλλά και αυτά που λάμβαναν λιγότερες θερμίδες έμαθαν να τρώνε γρήγορα όταν ήταν διαθέσιμο το φαγητό, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ημερήσιες περιόδους νηστείας για αυτές τις δύο ομάδες.

Λίγα γεύματα ίσον καλύτερη υγεία

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη μεταβολική υγεία των ποντικιών μέχρι τον φυσικό τους θάνατο και μετά τα εξέτασαν. Τα ποντίκια που έτρωγαν μία φορά την ημέρα και αυτά που κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες παρουσίασαν βελτιώσεις στη γενική υγεία, καθυστέρησαν να εμφανίσουν ηπατικές βλάβες και έζησαν περισσότερο. Οι ποντικοί με περιορισμένες θερμίδες έδειξαν επιπλέον σημαντική βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η σύνθεση της διατροφής δεν είχε σημαντική επίδραση στη διάρκεια ζωής των ποντικών που είχαν τραφεί με ένα ημερήσιο γεύμα ή λάμβαναν περιορισμένες θερμίδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης