Ζήσης Ψάλλας

Πολλά έχουν γραφτεί για τα κινητά τηλέφωνα, για τις επιπτώσεις τους στα επίπεδα του άγχους, στην απόσπαση της προσοχής και στον ύπνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα κινητά τους τηλέφωνα και νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν πηγή τοξικών χημικών ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environment International, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των διαφόρων τοξικών χημικών ουσιών στα κινητά τηλέφωνα γυναικών ηλικίας 18-44, στον Καναδά, είχαν σχέση με τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα τους και τα χέρια τους.

Είναι η πρώτη μελέτη για τον εντοπισμό φορητών ηλεκτρονικών συσκευών ως πιθανή πηγή έκθεσης σε οργανοφωσφορικούς εστέρες, χημικά που χρησιμοποιούνται συχνά είτε ως επιβραδυντικά φλόγας ή ως πλαστικοποιητές και καθιστούν ορισμένα υλικά -όπως είναι το χλωριούχο πολυβινύλιο- πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά.

«Ανησυχούμε με αυτές τις χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με τη νευροτοξικότητα, τα προβλήματα γονιμότητας και του θυρεοειδούς» είπε η Miriam Diamond, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωεπιστημών στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν τα κινητά τηλέφωνα είναι πράγματι η πηγή των χημικών ουσιών ή αποτελούν ένα δείκτη συνολικής έκθεσης από άλλες πηγές ή και τα δύο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπτώσεις στην υγεία

Οι ερευνητές βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ των επιπέδων οργανοφωσφορικών εστέρων σε ηλεκτρονικές συσκευές με τα επίπεδα στα χέρια και στα ούρα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των επιβραδυντικών φλόγας και των πλαστικοποιητών ήταν υψηλότερα στις συσκευές χειρός, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετς, από τις τηλεοράσεις και τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Ως εκ τούτου, οι φορητές συσκευές μπορεί να είναι εν μέρει πηγές αυτών των ενώσεων, αλλά μπορεί επίσης να παρέχουν μια ένδειξη της συνολικής έκθεσης σε χημικές ουσίες στα διάφορα περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους κάθε μέρα.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε μια περίοδο που υπάρχει αυξημένη εστίαση στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

«Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ χρηματοδότησε μια μελέτη για την απαγόρευση της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων χημικών επιβραδυντικών φλόγας σε ηλεκτρονικά και άλλα προϊόντα», είπε η Diamond. «Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες που προσδιορίζονται σε αυτή τη νέα μελέτη χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταστάτες για τις απαγορευμένες χημικές ουσίες αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χημικά αντικατάστασης είναι επίσης επιβλαβή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης