Ζήσης Ψάλλας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι αυτά που περιέχονται στα ιχθυέλαια, μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical & Experimental Metastasis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Saraswoti Khadge του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, τα λιπαρά οξέα καθυστέρησαν την ανάπτυξη των όγκων και εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα στα θηλυκά ποντίκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τα ανοσοποιητικά και αντιφλεγμονώδη συστήματα του σώματος.

​Η μελέτη μας υπογραμμίζει τον πιθανό θεραπευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στην καταπολέμηση της ανάπτυξης και της μετάστασης των όγκωνΔύο ομάδες ενήλικων θηλυκών ποντικιών τράφηκαν με υγρές δίαιτες όπου ο αριθμός θερμίδων και η εκατοστιαία αναλογία λίπους που περιέχονταν ήταν ίδια. Η αξιοσημείωτη διαφορά ήταν ότι η μια δίαιτα περιείχε φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λίπη και η άλλη δίαιτα περιείχε ιχθυέλαιο πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι ποντικοί στη συνέχεια εγχύθηκαν με καρκινικά κύτταρα του μαστού 4T1 που προκαλούν επιθετικούς όγκους στο στήθος. Αυτά τα κύτταρα είναι γνωστό ότι εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, οι πνεύμονες και το ήπαρ, αλλά λιγότερο συχνά στην καρδιά, στους νεφρούς και στις ωοθήκες. Τα ποντίκια εξετάστηκαν 35 ημέρες μετά την ένεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Khadge και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι στα θηλυκά ποντίκια που έλαβαν ωμέγα-3, οι όγκοι χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Μετά από 35 ημέρες, οι όγκοι που ανιχνεύθηκαν στο στήθος τους ήταν 50% μικρότεροι από αυτούς που αναπτύχθηκαν στην ομάδα των ωμέγα-6. Η πιθανότητα εμφάνισης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε άλλα όργανα της ομάδας των ωμέγα-3 ήταν επίσης χαμηλότερη και τα ποντίκια επιβίωσαν περισσότερο σε σχέση με την άλλη ομάδα. Μάλιστα, ορισμένα από τα ποντίκια που έλαβαν ωμέγα-3 δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Περισσότερα Τ-κύτταρα βρέθηκαν στον ιστό των ποντικών στην ομάδα των ωμέγα-3 από ό, τι στην ομάδα των ωμέγα-6, και αυτό συσχετίστηκε με νεκρά κύτταρα όγκου. Πρόκειται για κάτι σημαντικό επειδή τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των όγκων.

Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι η κατανάλωση ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην παιδική ηλικία καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστούΟι ποντικοί που τράφηκαν με τη δίαιτα των ωμέγα-3 είχαν επίσης λιγότερη φλεγμονή. Σύμφωνα με τη Khadge αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην καταστολή του τύπου φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει η ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων καθώς επίσης και να προωθήσει τις αποκρίσεις Τ-κυττάρων σε όγκους.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τον πιθανό θεραπευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στην καταπολέμηση της ανάπτυξης και της μετάστασης των όγκων», είπε η Khadge.

Η μελέτη αυτή έγινε σε ενήλικα ποντίκια. Τα ευρήματα είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα που έδειξαν ότι η κατανάλωση ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην παιδική ηλικία καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης