Μπορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα οριστικά; Αυτό το ερώτημα τέθηκε στο επίκεντρο μιας πρόσφατης μελέτης με επικεφαλής τον Matthew Carpenter, ερευνητή του Hollings Cancer Center. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, που είναι παράλληλα εμπειρογνώμονας για τον έλεγχο καπνού και τον εθισμό στο κέντρο καρκίνου του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, «οι καπνιστές που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τείνουν να καπνίζουν λιγότερο και έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους να κόψουν το κάπνισμα». «Τα τσιγάρα είναι η πιο επιβλαβής μορφή λήψης νικοτίνης. Η εναλλακτική λήψη της νικοτίνης, μέσω των ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη βλάβη και τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών στους καπνιστές», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πιλοτική μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο Carpenter αξιολόγησε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσον αφορά στη χρήση, την προτίμηση αυτού του προϊόντος από τους καπνιστές, τις αλλαγές στις συμπεριφορές καπνίσματος και την έκθεση του οργανισμού στη νικοτίνη. Συνολικά αξιολογήθηκαν 68 καπνιστές: 46 επιλέχθηκαν για να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όποτε θέλουν και 22 συγκροτήθηκαν σε μία ομάδα με αυστηρό έλεγχο. Οι πρώτοι έλαβαν μία συσκευή ατμίσματος με υψηλές ή χαμηλές δόσεις νικοτίνης και κάθε ένας παρακολουθήθηκε για μία περίοδο τεσσάρων μηνών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» τον Νοέμβριο και είναι μία από τις λίγες μελέτες στις ΗΠΑ που εξέτασε τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προσπαθειών οριστικής διακοπής του καπνίσματος. Διαβάστε τη μελέτη στο πρωτότυπο εδώ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι καπνιστές έλαβαν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς συνοδευτικές οδηγίες ή απαιτήσεις για τον τρόπο χρήσης, η αφομοίωση ήταν ισχυρή και πολλοί συμμετέχοντες συνέχισαν το άτμισμα και αγόρασαν τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να δώσουν στους καπνιστές μια κατάλληλη εναλλακτική λύση αντικατάστασης των συμβατικών τσιγάρων. Εκείνοι που χρησιμοποίησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάπνιζαν λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα σε σύγκριση με αυτούς που συμμετείχαν στην δεύτερη ομάδα ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί άνθρωποι αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρόμοια με το κάπνισμα, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση. Οτιδήποτε κάνει τους καπνιστές να απομακρυνθούν από τα τσιγάρα, είναι καλό πράγμα», δήλωσε ο Carpenter.

Από τα δύο μοντέλα ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, η πιο ισχυρή συσκευή, με υψηλότερη δόση νικοτίνης, έδειξε και ισχυρότερα αποτελέσματα. Οι καπνιστές που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά τη διάρκεια της μελέτης κάπνιζαν κατά μέσο όρο 37% λιγότερα τσιγάρα.

Ο Carpenter προειδοποιεί, ωστόσο, ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καπνίζουν λιγότερο ή ακόμα και να κόψουν το κάπνισμα, δεν απευθύνονται σε όλους. «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους μη καπνιστές, ιδιαίτερα τους εφήβους και τους νέους ενήλικες, από την εκκίνηση χρήσης οποιουδήποτε προϊόντος που περιέχει νικοτίνη. Αυτό είναι κάτι από το οποίο πρέπει να προστατευτούμε πραγματικά», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης