Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα διαπίστωσε ότι οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν το αν οι άνθρωποι αποθηκεύουν λίπος γύρω από τον κορμό ή σε άλλα μέρη του σώματoς. Το φαινόμενο αυτό κυριαρχεί στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές μέτρησαν τον τρόπο κατανομής του λίπους σε περίπου 360.000 συμμετέχοντες.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν το λίπος διαφορετικά – οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να το αποθηκεύουν πιο εύκολα στους γοφούς και τα πόδια, ενώ οι άνδρες τείνουν να το συσσωρεύουν γύρω από την κοιλιά σε μεγαλύτερο βαθμό», λέει ο Mathias Rask-Andersen , Ph.D. και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της ανοσολογίας, της γενετικής και της παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. «Αυτό οφείλεται στις επιδράσεις των ορμονών φύλου όπως τα οιστρογόνα, αλλά οι μοριακοί μηχανισμοί που ελέγχουν το φαινόμενο είναι αρκετά άγνωστοι».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την UK Biobank, η οποία περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος για τον προσδιορισμό των γονοτύπων και η κατανομή του λιπώδους ιστού υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας μετρήσεις αντίστασης, δηλαδή όταν ένα ηλεκτρικό ρεύμα τροφοδοτείται μέσω του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

100 γονίδια

Στην τρέχουσα μελέτη, εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές δοκιμάστηκαν για συσχέτιση με τη κατανομή του λίπους στους βραχίονες, τα πόδια ή τον κορμό και η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε σχεδόν 100 γονίδια που επηρεάζουν την κατανομή του λιπώδους ιστού στα διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές είδαν επίσης υψηλό βαθμό ανομοιογένειας μεταξύ των δύο φύλων.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από τον μεγάλο αριθμό γενετικών επιδράσεων που ήταν ισχυρότερες ή μόνο παρούσες στις γυναίκες. Μετά από προσεκτική εξέταση, αρκετά από τα συσχετιζόμενα γονίδια βρέθηκαν να κωδικοποιούν πρωτεΐνες που σχηματίζουν ενεργά την εξωκυτταρική μήτρα, η οποία αποτελεί τη δομή υποστήριξης γύρω από τα κύτταρα», λέει η επικεφαλής της ομάδας Åsa Johansson. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αναδιαμόρφωση της εξωκυτταρικής μήτρας είναι ένας από τους μηχανισμούς που δημιουργεί διαφορές στην κατανομή του σωματικού λίπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης