Ζήσης Ψάλλας

Τα υψηλότερα επίπεδα φθορίου μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με κάποια συμπτώματα τύπου ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, του Πανεπιστημίου της Υόρκης κι άλλων πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment International», ανέλυσε στοιχεία από 213 ζεύγη μητέρων-παιδιών στην πόλη του Μεξικού. Η παρακολούθηση άρχισε το 1994 και συνεχίστηκε μέχρι το 2005.

«Τα ευρήματά μας είναι συνεπή με ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε φθόριο» δήλωσε ο δρ Morteza Bashash, επικεφαλής της μελέτης.

​Η ΔΕΠΥ είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας πάνω από το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίαςΤο νερό της βρύσης και τα οδοντιατρικά προϊόντα έχουν φθοριωθεί σε κοινότητες του Καναδά και των ΗΠΑ (επίσης το γάλα και το επιτραπέζιο αλάτι σε ορισμένες άλλες χώρες) με διάφορες ποσότητες για περισσότερα από 60 χρόνια με σκοπό την πρόληψη της τερηδόνας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας έντονος διάλογος σχετικά με τη φθορίωση των υδάτων κι αν αυτό είναι ασφαλές για τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα ούρων από μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και από τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών για να μετρήσει την έκθεση σε φθόριο τόσο στις μητέρες όσο και στα παιδιά. Στη συνέχεια, συσχέτισε τα επίπεδα φθορίου στα ούρα με την επίδοση των παιδιών σε μια ποικιλία δοκιμών και ερωτηματολογίων που μετρά την απροσεξία και την υπερδραστηριότητα. Η ανάλυση έλαβε υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, όπως η ηλικία της γυναίκας κατά την κύηση, το βάρος γέννησης, το φύλο, το ιστορικό καπνίσματος, την έκθεση σε μόλυβδο κ.λπ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά με αυξημένη προγεννητική έκθεση στο φθόριο ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα τύπου ΔΕΠΥ, όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους γονείς. Η έκθεση σε προγεννητικό φθόριο συσχετίστηκε πιο στενά με τις απροσεξιακές συμπεριφορές και τα γνωστικά προβλήματα, αλλά όχι με την υπερδραστηριότητα» δήλωσε ο Bashash.

Η ΔΕΠΥ είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας πάνω από το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας.Τα συμπτώματα συχνά επιμένουν κατά την ενηλικίωση και μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τις αιτίες της ΔΕΠΥ ώστε να ξεκινήσουν προληπτικές στρατηγικές για τον μετριασμό του κινδύνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης