Πρόσφατα είχε παρουσιαστεί η ιστορία της Α.Β., η οποία είχε γεννήσει με καισαρική τομή το πρώτο της παιδί. Μη θέλοντας να υποστεί μια επόμενη αναίτια καισαρική τομή και εφόσον είχε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και πληρούσε όλες τς προϋποθέσεις για Φυσιολογικό Τοκετό Μετά Από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ), βρέθηκε να διεκδικεί το δικαίωμά της να γεννήσει στο δημόσιο σύστημα φυσιολογικά. Ειδικότερα δε, η Α.Β. αντιστάθηκε στην οδηγία επαγγελματιών υγείας για διενέργεια προγραμματισμένης επαναληπτικής καισαρικής τομής, χωρίς ιατρική ένδειξη, δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη της και η καλή κατάσταση της υγείας της, δεν τη δικαιολογούσαν.

Η Α.Β. έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας την έγκαιρη παρέμβαση, προκειμένου να λάβει την φροντίδα υγείας που δικαιούταν και ενδεικνυόταν, σύμφωνα με τα διεθνή και τα ελληνικά μαιευτικά πρωτόκολλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λεπτομέρειες της επιστολής της, μπορείτε να βρείτε στο Κραυγή απελπισίας εγκύου: Θέλω να γεννήσω ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ Υπουργέ μου!

Η Α.Β. έλαβε απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, λίγες μέρες αργότερα, στην οποία την παρέπεμπαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ως αρμόδιο φορέα να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματά της. Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην έγκυο που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά μετά απο καισαρική στο δημόσιο σύστημα.

Στις μέρες που ακολούθησαν, η Α.Β. όχι μόνο δεν έλαβε την απάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά βρέθηκε εκ νέου σε “μάχη” με το ελληνικό σύστημα υγείας, αρνούμενη την εισαγωγή της σε μαιευτήριο, χωρίς αιτιολογία, χωρίς να βρίσκεται σε τοκετό, ακούγοντας μόνο τη φράση “ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ! ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ!”, παράλληλα με την αντιεπιστημονική και μονόπλευρη “ενημέρωση” για τους κινδύνους του Φυσιολογικού Τοκετού Μετά Από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ). Κίνδυνοι που συνήθως παρουσιάζονται σε υπερθετικό βαθμό, με ποσοστά που είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τα πραγματικά, ενώ την ίδια στιγμή, τα ποσοστά επιπλοκών της επαναληπτικής καισαρικής τομής αποκρύπτονται. Η ιστορία της καταγράφηκε στο Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας Ελλάδας – OVO Hellas, ενώ αντίστοιχο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στο “Οι περιπέτειες μιας εγκύου στο ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας!”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα, όμως, παρόλους τους κινδύνους που ελλοχεύει ο τοκετός στο σπίτι μετά από καισαρική τομή, διεκδίκησε το αυτονόητο γι’ αυτή και το παιδί της.

Το ευτυχές γεγονός στη ζωή της Α.Β. και της οικογένειάς της, έμελλε να συμβεί την 25η Μαρτίου. Το μωρό της Α.Β. γεννήθηκε φυσικά, στο σπίτι της οικογένειας. Η μητέρα, ευτυχής, επικοινώνησε μαζί μας και δηλώνει στο EimaiMaia.gr ότι “η ανεπάρκεια και η ολογωρία των αρμοδίων, με οδήγησαν στο να ζήσω κάτι πάρα πολύ όμορφο. Κατάφερα να γεννήσω στο σπίτι, με τον σύζυγό μου το παιδί μας, με σεβασμό, αγάπη και αξιοπρέπεια. Το δεύτερο παιδί μου, ήρθε στην ώρα του με ηρεμία και γαλήνη, όπως αξίζει σε κάθε παιδί”.

Μητέρα και παιδί χαίρουν άκρας υγείας.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ερώτημα, που μένει να απαντηθεί είναι αν τελικά η συγκεκριμένη (ασφαλισμένη) γυναίκα θα ήταν σε θέση να απολαύσει τόσο η ίδια, όσο και το παιδί της, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού, αν εντελεί είχε γεννήσει στο ελληνικό σύστημα υγείας. Παράλληλα, αν και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η απάντηση του αρμόδιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναμένεται, μιας και θα αποτελέσει σημείο σταθμό για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που αφορά.

Πηγή: eimaimaia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης