Επανάσταση: Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού 5 χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 13:54
Επανάσταση: Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού 5 χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων

Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εκδηλώνεται στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% απ’ όλους τους κακοήθεις όγκους. Περίπου 500.000 γυναίκες εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη, ενώ 5.000 είναι Ελληνίδες.  

Μέχρι σήμερα η ετήσια μαστογραφία -η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε ηλικία 40 ετών,-  ήταν το πιο σημαντικό μέσο για την ανίχνευση του καρκίνου του µαστού.

Συγχρόνως οι γυναικολόγοι και ειδικά σε περιπτώσεις «υψηλού κινδύνου» επέβαλαν στις γυναίκες να παρακολουθούνται εντατικότερα με υπερηχογράφηµα ή MRI (µαγνητική µαστογραφία).   

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Η πάθηση είναι ύπουλη και στα πρώτα στάδια δεν έχει σημάδια, καθώς ανιχνεύεται μόνο μέσω της μαστογραφίας. Σε δεύτερο χρόνο -μέσω ψηλάφησης-  μπορεί να διαγνωστεί κλινικά ένα μόρφωμα (ογκίδιο) αλλά και τράβηγμα του δέρματος της περιοχής ή και της θηλής. Στο εν λόγω στάδιο η γυναίκα πρέπει να θορυβηθεί και να σπεύσει στον γιατρό.

 

Τα στάδια

Στο στάδιο 1 ο όγκος είναι μεγέθους 2 εκ. και στο εν λόγω στάδιο δεν υπάρχει ένδειξη διασποράς στους λεμφαδένες.

Στο στάδιο 2Α διακρίνεται η μετάσταση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Στο στάδιο 3Α ο όγκος είναι μεγαλύτερος από τα 5 εκ. χωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Στο στάδιο 3Β έχουν προσβληθεί οι θωρακικοί λεμφαδένες και ο όγκος επεκτείνεται στο θωρακικό τοίχωμα ή προσβάλλει και εξελκώνει το δέρμα.

Στο στάδιο 4 ο όγκος έχει διασπορά και στους λεμφαδένες, ενώ έχουν γίνει μεταστάσεις πέραν της περιοχής του στήθους.  

Το όφελος της  «πρώιµης» ανίχνευσης

Όταν ο όγκος είναι μικρότερος του ενός εκατοστού, δεν απαιτεί μαστεκτομή ούτε και αφαίρεση των λεμφαδένων και το ποσοστό μετάστασης είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει έως και 5 χρόνια νωρίτερα, πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο εφετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη, μέσω της εν λόγω εξέτασης αίματος θα ταυτοποιείται η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μελέτη χημικών πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως αντιγόνα. Αυτά παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Συγκεκριμένα, τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων που προσπαθούν να εμποδίσουν τα αντιγόνα.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων (ομάδα ελέγχου). Στη συνέχεια ερεύνησε σε αυτά την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων.

Η Ντανίγια Αλφατάνι, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, εξήγησε ότι με τη βελτίωση της ακρίβειας της εξέτασης αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε την ασθένεια απλά και μόνο με μια εξέταση αίματος.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι ερευνητές που σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πολ Φαρόα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της διεξαγωγής περαιτέρω μελετών που θα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα και ο μοριακός ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Λόρενς Γιάνγκ, συμφώνησε, λέγοντας: «Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού».

Η Αλφατάνι τονίζει και την οικονομική ωφέλεια αυτής της εξέτασης, η οποία θα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα συγκριτικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται τώρα, όπως η μαστογραφία. Αυτή θα αποτελέσει σημαντικό έρεισμα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού για τις αναπτυσσόμενες και τις μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα.

Η εξέταση αυτή θα καταστεί διαθέσιμη σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια από τώρα και οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες εξετάσεις διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα αποτελούν πάνω 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με 55.000 διαγνώσεις ετησίως και 11.500 θανάτους.

Αυτήν τη στιγμή στη Σκωτία διενεργείται έρευνα σε 12.000 άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, γιατί καπνίζουν. Οι συμμετέχοντες που έχουν πράγματι αυτοαντισώματα υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο που είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί.

ΠΗΓΗ: απόσπασμα από Νational Cancer Institute, The Guardian, Telegraph

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 14:18