Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, όσον αφορά στην έξαρση των λοιμώξεων στα παιδιά το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος, αλλά και η Ομοσπονδία, χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ανησυχητικό, καθώς η έξαρση αυτή εμφανίζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ επιστημονικά δεν εξηγείται. 

 

Όπως υποστηρίζει ο γνωστός παιδίατρος, «επιστημονική εξήγηση για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοια μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ιώσεων στα παιδιά δεν έχει δοθεί ακόμα, αλλά υπάρχει μια εκτίμηση πως το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται πως έχει αδυνατίσει εξαιτίας κάποιων παραγόντων κι έτσι δεν έχει αναπτύξει τη δυνατότητα ισχυρής αντίδρασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα τονίζει πως: «εκτός από την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, πολύ πιο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της ταυτόχρονης λοίμωξης από περισσότερους από έναν ή δύο ιούς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν ταυτόχρονα από RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), γρίπη και κοξάκι. Επίσης, καταγράφουμε αρκετές μικροβιακές λοιμώξεις σε παιδιά, που προκαλούν την πολύ σοβαρή πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Επίσης, υπάρχουν κι άλλες ιώσεις όπως οι ιοί γαστρεντερίτιδας. Όλα αυτά προσβάλλουν τα παιδιά τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με μείγμα ιώσεων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλά, μεταξύ άλλων, για την αύξηση των περιστατικών βρογχιολίτιδας σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α στη Βρετανία, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους έξι παιδιά.

Ακόμα δίνει συμβουλές προς τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ τονίζει πως η Ομοσπονδία έχει στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένες ενέργειες που προτείνει προκειμένου να χτιστεί τείχος απέναντι στις παιδικές λοιμώξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης