Γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας έχουν στον οργανισμό τους χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τις υγιείς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ερευνήτρια Sandra Cassard, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο John Hopkins στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι «καθώς η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος, το να έχει κάποιος αρκετές θρεπτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στον οργανισμό του, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου ή στη μείωση του κινδύνου υποτροπών σε όσους την έχουν εκδηλώσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει ΣκΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα συμμετείχαν 27 γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, και μια «ομάδα ελέγχου», αποτελούμενη από 30 υγιείς γυναίκες.

Κατά μέσον όρο ασθενείς με ΣκΠ είχαν χαμηλότερα επίπεδα πέντε αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών, φολικού οξέος, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, κουερσετίνης και λουτεΐνης – ζεαξανθίνης. Στις γυναίκες με ΣκΠ η μέση καθημερινή πρόσληψη φολικού οξέος ήταν 244 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με τα 321 που είχαν οι υγιείς γυναίκες. Η μέση καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου ήταν 254 mg στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και 321 mg σε υγιείς γυναίκες. Η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη ήταν 320 mg.

Η έρευνα που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο αναφέρει ότι οι γυναίκες που νοσούσαν είχαν παράλληλα και χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης