Σημαντική αύξηση του καρκίνου κεφαλής τραχήλου στις ηλικίες 40-50 ετών

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 14:36
Σημαντική αύξηση του καρκίνου κεφαλής τραχήλου στις ηλικίες 40-50 ετών

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 450.00 νέα κρούσματα σ'  όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η στοματολόγος, καθηγήτρια EKΠA και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της εν λόγω κακοήθειας σε ηλικίες 40-50.

Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη του εμβολίου για το HPV, καθώς επίσης και να τροποποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά. Ωστόσο, βασικός παράγοντας κινδύνου για όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλλα είναι το κάπνισμα, ενώ η πτωχή στοματική υγιεινή, η κακή διατροφή και το αλκοόλ αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τα 2/3 των καρκίνων του στόματος διαγιγνώσκονται διεθνώς σε προχωρημένα στάδια

Τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες αυτή η μορφή  καρκίνου δεν πονάει .Γι' αυτό όταν κάποιος δει μια πληγή που δεν κλείνει, ένα ογκίδιο, ή φούσκωμα που ενοχλεί και μένει πάνω από ένα μήνα, ένα δόντι που κουνάει ξαφνικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία ή μία διόγκωση κάτω από το λαιμό πρέπει να  επισκεφτεί άμεσα το γιατρό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 14:36