Ένα απλό τεστ με μολύβι και χαρτί μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου που διατρέχουν οι μεγάλης ηλικίας άνδρες να πάθουν δεύτερο θανατηφόρο αυτή τη φορά εγκεφαλικό έπειτα από το πρώτο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

To τεστ, σύμφωνα με τους ειδικούς, γίνεται όταν οι άνδρες είναι υγιείς και απαιτεί από τον εξεταζόμενο να ενώσει με γραμμές αριθμούς, από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο, όσο πιο γρήγορα μπορεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.000 άνδρες, ηλικίας 67- 75 ετών, επί 14 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν το χαμηλότερο σκορ (που βρίσκονταν στο κατώτερο 30%) είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ύστερα από ένα εγκεφαλικό συγκριτικά με εκείνους που σημείωσαν το υψηλότερο σκορ (που βρίσκονταν στο ανώτερο 30%).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα τεστ μπορούν να εντοπίζουν τυχόν «κρυφές» βλάβες στα αγγεία του εγκεφάλου, όταν δεν υπάρχουν άλλα σημάδια και συμπτώματα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr Bernice Wiberg, από το σουηδικό Πανεπιστήμιο της Uppsala, επισημαίνει ότι το τεστ είναι πολύ απλό, φθηνό και πρακτικό, γι’ αυτό και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο συμπληρωματικό βοήθημα για τον εντοπισμό όσων κινδυνεύουν από εγκεφαλικό αλλά και για την πρόβλεψη του κινδύνου θανάτου έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης