Ζήσης Ψάλλας

Οι οργανικοί ρύποι που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ενδέχεται να μολύνουν τα ψάρια ιχθυοτροφείου, όπως είναι ο σολομός, εάν η ζωοτροφή προέρχεται από περιοχές με ελάχιστους ή καθόλου περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επίμονες οργανικές ρυπαντικές ουσίες – ή οργανικοί ρύποι – βρίσκονται στο περιβάλλον και απειλούν την ανθρώπινη υγεία μέσω της άμεσης επαφής, της εισπνοής και, συνηθέστερα, της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.

Σε καθαρά και καλά ρυθμισμένα περιβάλλοντα, οι μολυσμένες ζωοτροφές μπορούν να είναι χιλιάδες φορές πιο σημαντικές από την τοποθεσία του ιχθυοτροφείουΚαθώς οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση της προέλευσης του τροφίμου τους, η νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ υποδεικνύει ότι ίσως είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στην προέλευση των τροφών.

Το αμερικανικό περιοδικό Environmental Science & Technology θεωρεί ότι η έρευνα της Carla Ng, επίκουρης καθηγήτριας αστικής και περιβαλλοντικής μηχανικής, είναι πολύ σημαντική. Η Δρ. Ng παρακολούθησε την παρουσία μιας κατηγορίας συνθετικών επιβραδυντικών φλόγας που ονομάζονται πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDEs). Αυτά τα χημικά ήταν κάποτε δημοφιλή πρόσθετα σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά, τα κλωστοϋφαντουργικά και τα πλαστικά προκειμένου να μην παίρνουν εύκολα φωτιά..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλο μέρος της Ευρώπης απαγόρευσαν αρκετές PBDE το 2004 λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων και ανησυχιών για τη δημόσια υγεία. Τα PBDEs μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και να προκαλέσουν αναπτυξιακές επιπτώσεις. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Έχει σημασία από ποια χώρα εισάγονται οι ζωοτροφές

Η σύμβαση της Στοκχόλμης για το περιβάλλον που θεσπίστηκε για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των οργανικών ρύπων, κατηγοριοποίησε τα PBDE ως επίμονες οργανικές ρυπογόνες ουσίες το 2009. Παρά τους περιορισμούς στη χρήση τους, τα PBDE συνεχίζουν να απελευθερώνονται στο περιβάλλον λόγω της μακράς διάρκειας ζωής τους και της αφθονίας τους στα καταναλωτικά αγαθά. Είναι ιδιαίτερα συχνά σε περιοχές όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, χώρες που επεξεργάζονται πολλά ηλεκτρονικά απόβλητα και δεν ρυθμίζουν νομοθετικά μεγάλο μέρος της ανακύκλωσής τους.

«Το διεθνές σύστημα εμπορίου τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο παγκόσμιο και αυτό ισχύει και για τις ζωοτροφές. Οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να εισάγουν ζωοτροφές ή συστατικά ζωοτροφών από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν διαθέτουν προηγμένους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων» εξηγεί η Ng.

Τα περισσότερα μοντέλα για την πρόβλεψη της έκθεσης του ανθρώπου σε ρύπους συνήθως επικεντρώνονται σε ανθρώπους σε σχέση με το τοπικό τους περιβάλλον. Το μοντέλο της Ng συνέκρινε μια ποικιλία παραγόντων για να βρει τον καλύτερο προγνωστικό παράγοντα των PBDE στον εκτρεφόμενο σολομό, συμπεριλαμβανομένων των ρύπων που εισπνέονται από τα βράγχια, τον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια μεταβολίζουν και εξαλείφουν τους ρύπους και φυσικά τη συγκέντρωση των ρύπων στη ζωοτροφή.

Η ειδικός αναφέρει: «Βρήκαμε ότι οι ζωοτροφές είναι σχετικά λιγότερο σημαντικές σε περιοχές που έχουν ήδη υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων στο περιβάλλον. Ωστόσο, σε άλλα καθαρά και καλά ρυθμισμένα περιβάλλοντα, οι μολυσμένες ζωοτροφές μπορούν να είναι χιλιάδες φορές πιο σημαντικές από την τοποθεσία του [ιχθυοτροφείου] για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε PBDE των φιλέτων σολομού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης