Θάνος Ξυδόπουλος

Διεθνής ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με το μπούλινγκ (εκφοβισμό) μεταξύ συνομηλίκων. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε εκφοβιστική συμπεριφορά στην ηλικία των 11 ετών μπορεί να παραμένουν ενεργά καθόλη τη διάρκεια της εφηβείας τους, βρήκε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σωματική βλάβη είναι μια κοινή συμπεριφορά εκφοβισμού στη νεαρή ηλικία η οποία όμως μειώνεται στην εφηβεία

Η εξέλιξη του εκφοβισμού και η εκδήλωσή του μέσω ειδικών συμπεριφορών καθώς μεγαλώνουν οι έφηβοι ήταν το θέμα αυτής της μελέτης που έγινε από ερευνητές του University of Córdoba, του University of Cambridge και συναδέλφους τους.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε συγκεκριμένες συμπεριφορές εκφοβισμού σε κάθε ηλικιακή ομάδα και τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι εμπλέκονται. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Child Development, όπου εξηγείται η εξέλιξη του εκφοβισμού. Η σωματική βλάβη είναι μια κοινή συμπεριφορά εκφοβισμού στη νεαρή ηλικία η οποία όμως μειώνεται στην εφηβεία. Οι λεπτότερες μορφές, όπως οι προσβολές και ο κοινωνικός αποκλεισμός, διατηρούνται σε όλη την εφηβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη βασίζεται σε περίπου 1.000 έφηβους, οι οποίοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την εκφοβιστική συμπεριφορά και τη θυματοποίηση στην ηλικία 11, 13, 15 και 17. 

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι εκφοβισμού. Αυτοί οι ρόλοι είναι: οι δράστες, τα θύματα και οι δράστες/θύματα. Σχεδόν το 15% είχε εμπλακεί σε έναν από αυτούς τους ρόλους κατά τη διάρκεια όλων των ετών της εφηβείας, δηλαδή στην ηλικία 11, 13, 15 και 17.

Δράστες και θύματα

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι που δεν είχαν εμπλακεί σε εκφοβισμό στα 11 δεν επηρεάστηκαν ποτέ από αυτό το πρόβλημα ή ότι ενεπλάκησαν μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι συνηθισμένο τα παιδιά που εμπλέκονται σε εκφοβιστική συμπεριφορά στην ηλικία των 11 ετών να εξακολουθούν να εμπλέκονται για αρκετά χρόνια μετά.

Γενικά, τα θύματα εξακολουθούν να είναι θύματα ή δεν εμπλέκονται ενώ οι δράστες εξακολουθούν να είναι δράστες ή δεν εμπλέκονται.

Οι δράστες/θύματα τείνουν να μεταβαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους εκφοβισμού, αλλά σπάνια διαφεύγουν από τον εκφοβισμό και συνήθως παραμένουν εμπλεκόμενοι για χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης