Ζήσης Ψάλλας

Η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια κατά την οποία οι άνθρωποι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο λίπος. Όταν ξεπεράσει ένα σημείο, το λίπος συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2. Δεν είναι, όμως, κάθε λίπος κακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λίπος που συσσωρεύεται με την παχυσαρκία ονομάζεται λευκό λίπος, αλλά μια δεύτερη μορφή του, το καφέ ή καστανό λίπος, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

​Το BMP8b αύξησε τον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων και τον αριθμό των νεύρων τόσο στο λευκό όσο και στο καφέ λίποςΤο καστανό λίπος υπάρχει για να μετατρέπει τις θερμίδες σε θερμότητα. Στα μικρά ζώα, όπως τα ποντίκια, παράγει θερμότητα και τα βοηθά να επιβιώσουν, ακόμη και σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Μπορεί να κάψει μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας. Όταν είναι πλήρως ενεργοποιημένο, μόνο 100 γραμμάρια καστανού λίπους μπορούν να κάψουν 3.400 θερμίδες την ημέρα. Δεν ξέρουμε το γιατί ακόμα, αλλά όταν το καστανό λίπος καίει ενέργεια, το σώμα δεν το αισθάνεται, που σημαίνει ότι το άτομο δεν τρώει περισσότερα τρόφιμα για να παραμείνει στο ίδιο βάρος.

Ενώ τα μωρά έχουν αρκετό καστανό λίπος, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν πολύ λίγο και, ακόμα χειρότερα, είναι σχεδόν πάντα αδρανές. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο καστανό λίπος. Δυστυχώς, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να αυξηθεί η ποσότητά του και η δραστηριότητά του είναι να εκτεθούμε στο κρύο. Μ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα παίρνει το μήνυμα ότι χρειάζεται περισσότερη θερμότητα και το νευρικό μας σύστημα δίνει εντολή ενεργοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φάρμακα

Οι ερευνητές προσπαθούν να μιμηθούν τα νευρικά σήματα που ενεργοποιούν το καστανό λίπος χρησιμοποιώντας φάρμακα. Αλλά τα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Οι επιστήμονες προσπαθούν επίσης να μετατρέψουν το λευκό λίπος σε καστανό, αλλά αυτό δεν βοηθάει απαραιτήτως. Το καστανό λίπος χρειάζεται εξαιρετική παροχή αίματος για να κάψει όλες τις θερμίδες που μπορεί. Χρειάζεται, επίσης, νεύρα που να έρχονται σε επαφή μαζί του για να ενεργοποιείται.

Πριν από μερικά χρόνια εντοπίστηκε ένα μόριο σε ποντίκια που ονομάζεται BMP8b. Το BMP8b βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο καστανό παρά στο λευκό λίπος και η ποσότητά του αυξάνεται όταν τα ποντίκια εκτίθενται στο κρύο. Η διαγραφή του BMP8b σε ποντίκια εμπόδισε τη λειτουργία του καστανού λίπους. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η αύξηση των επιπέδων του BMP8b καθιστούσε το άσπρο λίπος πιο καφετί και αύξησε τη δραστηριότητά του. Το απροσδόκητο ήταν ότι το BMP8b αύξησε επίσης τον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων και τον αριθμό των νεύρων τόσο στο λευκό όσο και στο καφέ λίπος.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης BMP8b. Επειδή το BMP8b βρίσκεται στο αίμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την αύξηση της ποσότητας του καστανού λίπους και της ενεργοποίησής του. Με άλλα λόγια, το BMP8b θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να καίνε περισσότερες θερμίδες.

Πηγή: The conversation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης