Οι ερευνητές έδειξαν ότι μια επαγόμενη από την άσκηση ορμόνη, η ιρισίνη, ενεργοποιεί τα κύτταρα που είναι κρίσιμα για την αναδιαμόρφωση των οστών. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια αλλά είναι πολύ πιθανό να ισχύει και στον άνθρωπο.

​Η ιρισίνη, που εκκρίνεται από τους σκελετικούς μύες ως ανταπόκριση στην άσκηση αντοχής σε ποντίκια και ανθρώπους, έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των οστώνΗ έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell αναγνωρίζει έναν υποδοχέα της ιρισίνης και δείχνει ότι η η ορμόνη επηρεάζει ένα άλλο μόριο την σκληροστίνη, έναν βασικό κυτταρικό ρυθμιστή της οστικής δομής στον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για τους τομείς του μεταβολισμού, της βιολογίας των μυών-οστών και της άσκησης», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς, ο Bruce Spiegelman, βιολόγος καρκίνου στο Dana-Farber Cancer Institute, της Βοστώνης. «Δείξαμε ότι η ιρισίνη λειτουργεί άμεσα στα οστεοκύτταρα, τον πιο άφθονο κυτταρικό τύπο στα οστά», είπε ο Spiegelman.

Η ιρισίνη, που εκκρίνεται από τους σκελετικούς μύες ως ανταπόκριση στην άσκηση αντοχής σε ποντίκια και ανθρώπους, έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των οστών, την καύση θερμίδων και τη βελτίωση της γνώσης.

Οι σκελετοί των θηλαστικών υφίστανται συνεχή αναδιαμόρφωση. Το παλαιό ή κατεστραμμένο οστό αντικαθίσταται με νέα κύτταρα, μια διαδικασία που αρχίζει συχνά με το θάνατο ή τη διάσπαση των υπαρχόντων οστικών κυττάρων. Η άσκηση – και η ιρισίνη- ενεργοποιούν την πρωτεΐνη σκληροστίνη, έναν παράγοντα διάσπασης των οστών που εκκρίνεται από τα οστεοκύτταρα σε απόκριση της μηχανικής καταπόνησης του σκελετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύξηση της πυκνότητας των οστών

«Η διαλείπουσα διάσπαση των οστών φαίνεται να ερμηνεύεται ως σήμα για την αναδιαμόρφωση και την κατασκευή οστών», λέει ο Spiegelman. «Η απόδειξη για αυτό υπάρχει ήδη, καθώς η θεραπεία της οστεοπόρωσης με την παραθορμόνη (PTH) είναι επίσης ένας συντελεστής καταστροφής του οστού».

Μικρές δόσεις ιρισίνης έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πυκνότητα των οστών και την αντοχή τους σε ποντίκια.

Για να εξετάσουν περαιτέρω τον ρόλο της ιρισίνης, οι ερευνητές έκαναν έγχυση της ορμόνης σε ποντίκια για έξι ημέρες. Οι ενέσεις αύξησαν τα επίπεδα της σκληροστίνης στο αίμα τους και αύξησαν επίσης την οστική τους μάζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης