Ζήσης Ψάλλας

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση προάγει την υγεία και τώρα γνωρίζουμε επίσης ότι η τακτική άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος, άρα πιθανώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς η σωματική δραστηριότητα μειώνει το λίπος της κοιλιάς; Ένα μόριο σηματοδότησης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-6 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «Cell Metabolism».

​Η ιντερλευκίνη-6 παίζει φυσιολογικό στη ρύθμιση του σπλαχνικού λίπουςΜια παρέμβαση 12 εβδομάδων που συνίστατο σε άσκηση ποδηλάτου μείωσε το σπλαχνικό κοιλιακό λίπος στους παχύσαρκους ενήλικες. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα ακυρώθηκε όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab) που εμποδίζει τη σηματοδότηση της ιντερλευκίνης-6 και είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, η θεραπεία με τοσιλιζουμάμπη αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα.

Το μήνυμα είναι ασκηθείτε, σύμφωνα με την Anne-Sophie Wedell-Neergaard του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοιλιακό λίπος

Το κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο καρδιομεταβολικής νόσου, αλλά και καρκίνου, άνοιας και γενικής θνησιμότητας. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό, ο οποίος περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν είναι σαφείς. Κάποιοι ερευνητές λένε ότι μια ορμόνη της «μάχης ή φυγής» που ονομάζεται επινεφρίνη διαμεσολαβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Όμως η Wedell-Neergaard και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποψιάζονται ότι η ιντερλευκίνη-6 μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο επειδή ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, διεγείρει τη διάσπαση των λιπών σε υγιείς ανθρώπους και απελευθερώνεται από τον σκελετικό μυ κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι ερευνητές διενήργησαν μια δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων. Συνολικά 53 συμμετέχοντες έλαβαν ενδοφλέβιες εγχύσεις, είτε τοσιλιζουμάμπη είτε φυσιολογικό ορό ως εικονικό φάρμακο κάθε τέσσερις εβδομάδες. Κάποιοι ασκούνταν σε 45λεπτες συνεδρίες ποδηλασίας κάθε εβδομάδα κι άλλοι όχι. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να αξιολογήσουν τη σπλαγχνική μάζα ιστού λίπους στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Στις ομάδες του εικονικού φαρμάκου, η άσκηση επέφερε μειωμένη μάζα σπλαγχνικού λίπους ιστού κατά μέσο όρο 225 γραμμάρια, ή 8%, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκούνταν. Η τολιζουμάμπη, όμως, εξάλειψε αυτήν τη θετική επίδραση.

Επιπλέον, η τολιζουμάμπη αύξησε τη συνολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, σε όλους τους συμμετέχοντες, είτε ασκούνταν είτε όχι.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ιντερλευκίνη-6 παίζει φυσιολογικό ρόλο στη ρύθμιση του σπλαχνικού λίπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης