ΠΙΣ: Θετική η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων

ΠΙΣ: Θετική η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων
Ως θετική κρίνουν οι γιατροί τη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων και ζητούν από το Yπουργείο Υγείας να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτήν την απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά επισημαίνει ότι «η διατήρηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα αλλαγής στο φαρμακείο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο γενόσημο εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων, και πρέπει το ταχύτερο να τακτοποιηθεί».

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι οι γιατροί της χώρας εμπιστεύονται -και συνταγογραφούν κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών τους- σε ικανοποιητικό βαθμό επώνυμα ελληνικά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά καλό θα ήταν να μπορούν να κάνουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα φάρμακα.

Ως προς τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), για τα οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα, αλλά τονίζει ότι «είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών».

Πάντως, ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, για να μη δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, 09:27