Θάνος Ξυδόπουλος

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε θερμίδες βοηθάει τους ηλικιωμένους με παχυσαρκία να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την μυϊκή και οστική μάζα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής με επικεφαλής την ερευνήτρια Kristen Beavers από το Wake Forest University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έχουν επί μακρόν ασχοληθεί με το πώς να συστήσουν μια ασφαλή απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους, επειδή η μείωση των κιλών μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές και οστικές απώλειες.

Για τη μελέτη, 96 ηλικιωμένοι άνω των 66 ετών (κατά μέσο όρο 70) ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

  • 47 άτομα ακολούθησαν ένα εξάμηνο πρόγραμμα γευμάτων χαμηλών θερμίδων που περιελάμβανε πάνω από 1 γραμμάριο πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους, καθώς και επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • 49 άτομα έλαβαν συμβουλές σταθερότητας βάρους και συγκρίθηκαν με την πρώτη ομάδα. Η ομάδα σταθερότητας βάρους παρακολούθησε μαθήματα αγωγής υγείας και ενθαρρύνθηκε να διατηρήσει τη βασική διατροφή και την κανονική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν την άσκηση στο πρόγραμμα αδυνατίσματος, επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είναι απίθανο να εκτελέσουν τον όγκο και την ένταση που απαιτούνται για τη διατήρηση των μυών και των οστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης έχασαν περίπου 8 κιλά εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ήταν λίπος (87%) και διατήρησαν τη μυϊκή και οστική μάζα τους. Το λίπος χάθηκε από το στομάχι, τους γοφούς, τους μηρούς και το πίσω μέρος.
  • Η ομάδα ελέγχου έχασε μόλις 200 γραμμάρια.

Οι ερευνητές παρείχαν στην ομάδα απώλειας βάρους ένα υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης, η διατροφή ήταν πλήρης σε μικροθρεπτικά συστατικά με μειωμένες θερμίδες περιλαμβάνοντας τη χρήση τεσσάρων υποκαταστάσεων γεύματος, δύο γεύματα άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών που προετοιμάστηκαν από τους συμμετέχοντες και ένα υγιές πρόχειρο φαγητό.

Η Beavers είπε ότι οποιοδήποτε υψηλού επιπέδου πρωτεΐνη, σε ένα θρεπτικό σχέδιο γευμάτων χαμηλών θερμίδων θα μπορούσε να λειτουργήσει

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης