Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιστατικά έκρηξης της μπαταρίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς των χρηστών. Τελευταίο περιστατικό στα τέλη του 2015 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου ένας νεαρός τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, καθώς εξερράγη η συσκευή του με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ζημιά στους πνεύμονες, αφού κατάπιε τη συσκευή που εξερράγη. Σύμφωνα με τις αρχές, το ατύχημα έγινε εξαιτίας της μπαταρίας λιθίου της συσκευής.

Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί ποτέ κάποιο αντίστοιχο περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, Δημήτρη Πετρόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν σε μη πιστοποιημένα ή «πειραγμένα» προϊόντα, καθώς και σε περιπτώσεις κακής χρήσης και διαχείρισης της μπαταρίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Κατά τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που διαθέτουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, υπάρχει η περίπτωση της έκρηξης. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σημαντικό είναι όμως ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά έκρηξης ηλεκτρονικού τσιγάρου που να είναι καλής ποιότητας και να έχουν ακολουθηθεί πιστά οι οδηγίες χρήσης. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν σε περιπτώσεις που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τροποποιηθεί από τους χρήστες, τα λεγόμενα MODS.

Άλλη περίπτωση είναι όταν χρησιμοποιούνται επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που δεν έχει προσεχθεί η κατάστασή τους. Δηλαδή αν έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ, αν έχουν αφεθεί για ώρα στον ήλιο. Είναι πιθανό αν δεν τις προσέξουμε σωστά, να εκραγούν».

Τι πρέπει να προσέξουμε; Αγοράζουμε μόνο καλής ποιότητας συσκευές, από εταιρίες που εμπιστευόμαστε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης. Φροντίζουμε τη συσκευή και δεν τσιγκουνευόμαστε το ένα ευρώ παραπάνω για να πάρουμε ένα αξιόπιστο προϊόν», καταλήγει ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης