Ζήσης Ψάλλας

Μια ανασκόπηση αποκάλυψε ότι τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη θεραπεία μιας σειράς κοινών παθήσεων είναι πολύ πιο τοξικά για τους πνεύμονες σε σχέση με αυτό που πιστευόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανή τοξικότητα και βλάβες στους πνεύμονες που μπορεί να προκληθούν από 350 και πλέον φάρμακα. Με όλο και περισσότερα φάρμακα να κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό είναι ένα αυξανόμενο αλλά υποαναγνωρισμένο πρόβλημα ενώ χρειάζονται καλύτεροι  τρόποι ανίχνευσης.

​Σε μερικές μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
Με έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων, ο κατάλογος αυτών που είναι υπεύθυνα για σοβαρή πνευμονική νόσο αυξάνεται. Πολλά φάρμακα έχουν συσχετιστεί με πνευμονικές επιπλοκές διαφόρων τύπων, όπως οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, ο βρογχόσπασμος, το πνευμονικό οίδημα και οι υπεζωκοτικές εκκρίσεις.

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι αποτέλεσμα βλάβης στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια και προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή και πνευμονική ίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαγόμενη από φάρμακα διάμεση πνευμονοπάθεια (DILD: drug-induced interstitial lung disease) μπορεί να προκληθεί από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, αντιβιοτικά, αντιαρρυθμικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Μερικές φορές το πρόβλημα γίνεται εμφανές μόνο αφού τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια.

H ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι οι περισσότερες μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας σχετικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο παγκοσμίως αναφέρονται από 4,1 μέχρι 12,4 εκατομμύρια περιπτώσεις DILD το χρόνο. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, αντιπροσωπεύουν το 3-5% όλων των περιπτώσεων διάμεσης πνευμονικής νόσου.

Σε μερικές από τις μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% και συνολικά το 25% όλων των ασθενών που μελετήθηκαν πέθαναν ως αποτέλεσμα αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα στεροειδή ήταν το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της επαγόμενης από φάρμακα διάμεσης πνευμονοπάθειας, αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις τους.

Ο John Waterton, καθηγητής μεταγραφικών απεικονίσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε: “Αν και αυτή η περιοχή δεν έχει ερευνηθεί καλά, μπορούμε να πούμε ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων στους πνεύμονες είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Γνωρίζουμε ότι αυτό επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων, γι’ αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε καλύτερες εξετάσεις απεικόνισης ώστε να βλέπουμε τα προβλήματα στους πνεύμονες πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Οι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους αλλά είναι επίσης σημαντικό οι γιατροί να τους παρακολουθούν και να τους αξιολογούν προσεκτικά».

Πηγή: Drug-Induced Interstitial Lung Disease: A Systematic Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης